Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb tiszai katasztrófától tartanak

Vágólapra másolva!
Újabb tiszai katasztrófa lehetőségére figyelmeztetett egy kárpátaljai résztvevő egy polgári védelmi konferencián. Eszerint az aknaszlatinai sóbánya várható bezárása miatt jelentős mennyiségű só kerülhet a Tiszába, és az esetlegesen beomló tárnák miatt szökőár vonulhat végig a folyón. A veszély elhárításához - melyről sem a magyar, sem az ukrán illetékesek nem tudnak - ötmillió dollár kellene - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Ökológiai katasztrófával fenyeget a kárpátaljai Aknaszlatina sóbányájának várható bezárása. A gazdaságtalanul működő bánya bezárásakor ugyanis eláraszthatja a vágatokat a Tisza vize, ami az ott lévő sókészlettől tömény sóoldattá válna, veszélyeztetve az ivóvízbázist és az élővilágot is. Az elárasztott tárnák ráadásul be is omolhatnak, minek következtében a közel tízezer lakosú, főleg magyarok lakta Aknaszlatina helyén hatalmas kráter maradna, a kipréselődő víztömeg pedig szökőárként söpörne végig a Tisza völgyén - írja a Népszabadság.

A veszélyre a Kárpátaljáról érkezett Dupka György figyelmeztetett a miskolci polgári védelmi szövetség Együtt a bajban, határok nélkül című konferenciáján, a részletekről pedig Ambrus Pál, a técsői járási közigazgatási hivatal elnökhelyettese tájékoztatta a lapot. Ambrus szerint ötmillió dollárra (1,2 milliárd forintra) lenne szükség a veszély elhárításához, az állami tulajdonban lévő, veszteségesen működő bánya (a kontinens legnagyobb ilyen létesítménye) megmentéséhez, ám Ukrajnának nincs erre pénze.

Az elhárítás egyik módja az lenne, ha földdel betömnék a vízbetöréssel leginkább fenyegetett tárnákat, és így meg lehetne menteni a föld alatt működő allergológiai kórházat is. A szakemberek szerint ugyanakkor megoldás lehet a külszíni bányászatra való áttérés is, ami eddig egy közeli katonai létesítmény miatt nem volt lehetséges.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bodnár Gáspár nem tud a vészhelyzetről. Szerinte nincs szó komoly veszélyről, már csak azért sem, mert akkor hivatalos ukrán hivatalos forrásból is tudnának róla. A Népszabadság Ungváron megtudta, a megyei környezetvédelmi főosztály nem foglalkozik a sóbánya problémáival. Volodimir Rubec osztályvezető szerint a létesítményt nem tartják számon az ökölógiai veszélyforrások között. Rubec hozzátette, az eddig is a Tiszába ömlő évi 1-2 millió köbméter sós víz még nem okozott környezeti kárt - derül ki a Népszabadság írásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről