Cincogásra és bűzre panaszkodnak Miskolcon

Vágólapra másolva!
Egyre több miskolci panelház lakója jelzi, hogy a panelek közötti repedésekbe büdös és cincogó denevérek fészkelték be magukat. Mivel a denevérek védett állatok, az illetékes természetvédelmi hivatal szigorúan szabályozza az eltávolítás menetét, és azt kérik, hogy a házakból való kiűzésük után épüljenek a környéken denevérodúk.
Vágólapra másolva!

Cincogásra és bűzre panaszkodnak azok a miskolciak, akiknek házaiba denevérek fészkelték be magukat. A denevér-probléma nem csak a miskolciakat érinti, általában a sokemeletes panelházakra jellemző, hogy az építéskor a panelek között kötelezően hagyott résekbe denevérek vagy bizonyos madárfajok költöznek. Korábban előfordult, hogy ezekben a házakban olyan anyaggal tömték be a hézagokat, melyek a denevérek pusztulását okozták.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága azonban szigorú szabályokat dolgozott ki a védett állatok eltávolítására. A réseket csak fokozatosan lehet szigetelni, és először egy ideiglenes fóliacsíkot kell felragasztani, úgy, hogy alatta a denevérek kiférjenek. Egy másik felragasztott csíkkal vagy vékony lemezzel pedig elérhető, hogy a denevérek ne tudjanak visszajutni. A hézagokat véglegesen körülbelül két hét múlva lehet lezárni, ha a denevérek kiköltöztek onnan. A denevérek megszüntetett élőhelyeinek pótlására mesterséges szállásokat, denevérodúkat kell létrehozni, ezt ingyenesen vállalja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.