Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Közel hatszáz hektárnyi területen ég az avar és a gaz a hortobágyi pusztán, a katasztrófavédelem szerint a tűz mocsaras területen terjed tovább, ezért lakott terület, illetve állattartótelep nincs veszélyben.
Vágólapra másolva!

Összesen már 18 tűzoltóautó és 80 tűzoltó küzd a lángokkal - nyilatkozta Czéh István tűzoltó alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Tájékoztatása szerint lakott terület, illetve állattartótelep nincs veszélyben, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területéhez tartozó Nádudvar és Püspökladány közötti egykori bombalőtéren ég az aljnövényzet. A sötétedést követően a tűz jól kirajzolódik a pusztában - jegyezte meg a tűzoltóparancsnok. Közlése szerint az oltási munkák valószínűleg egész éjjel folynak majd. Elmondta azt is, igaz ugyan, hogy szélcsend van a pusztán, a tűz azonban kiszámíthatatlanul, a már korábban védett, dél-délnyugati irányban is továbbterjedt, s legalább 600 hektáros területen pusztít.

Az égő védett területeken nincs veszélyeztetett állat, illetve növény - mondta el Végvári Zsolt, a HNP tájegység vezetője. A szakember tájékoztatása szerint a hosszú ideje tartó szárazság gyakorlatilag elpusztította a rovarokat a pusztán, és a teljesen kiszáradt növényzet lobbant lángra a térségben. A nemzeti park tájegység vezetője úgy ítéli meg, hogy amennyiben a tűz erdős részre nem terjed ki, akkor nem okoz kárt a védett területen. "A tűz megfékezése után elárasztjuk a pusztát, s az aljnövényzet ezt követően regenerálódni fog" - fűzte hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről