A telki szennyvíztisztítót okolják a bűzért

Vágólapra másolva!
Az első vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy mégis a telki szennyvíztisztító nem megfelelő működése szennyezi a helyi patakot - írja a Magyar Hírlap. Ha ezt igazolják a további ellenőrzések is, új üzemeltetőt keres az önkormányzat.
Vágólapra másolva!
Bűz és férgek Budajenőn/itthon/20030730buzes.html

A patak felső és alsó szakaszából vett vízminták elemzése mutatta ki, hogy nem szakszerűen működtetik a telki szennyvíztisztítót. A vizsgálatok még nem fejeződtek be, majd az írásos szakvélemény alapján döntenek a létesítmény üzemeltetéséről - mondta a Magyar Hírlapnak Varga Mihály, Telki polgármestere.

A vizsgálatot azt követően rendelte el az önkormányzat, hogy egyre nagyobb tiltakozást váltott ki a patak állapota. Meleg nyári napokon szinte elviselhetetlen bűzt árasztott a szürkésfekete színűvé vált vízfolyás, sőt újabban férgek árasztották el a patakparti területeket.

Azt már a tisztító igazgatója is elismerte, hogy technológiájuk nem mindig működik tökéletesen. Bertók József szerint ennek nem mulasztás az oka, hanem a telep túlterheltsége, továbbá hogy sok környékbeli villa úszómedencéiből beengedik a csatornába az algák ellen használt vegyszert.