Alkotmánybíróságon támadják a zengői NATO-radart

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a napokban a Civil Szervezetek Szövetsége a Zengőért mozgalom, mert törvénysértőnek tartja a Mecsek csúcsára tervezett NATO-lokátorbázis megépítését. Míg a Honvédelmi Minisztérium szerint a radarállomás javítja az ország biztonságát, addig a tiltakozók egészségüket és a környezetet féltik.
Vágólapra másolva!

Pálinkás Tibor, a mozgalom szóvivője csütörtökön Pécsett tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a mecseki önkormányzatokat tömörítő szervezet kifogásolja, hogy a beruházással sérül az emberek egészséges és természetes környezethez való alapjoga.

Emellett alkotmányellenesnek tartják azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a honvédség a helyi építési hatóság engedélye, továbbá a civil szféra beleszólása nélkül kezdhesse meg az építkezést. Pálinkás Tibor szerint a mozgalom azt szeretné, ha Lenkovics Barnabás ombudsman kimondaná: sérültek a Mecsek környéki falvakban lakók jogai, amikor nem kaptak megfelelő tájékoztatást a fejlesztésről.

A szóvivő beszámolt arról, hogy bár a honvédség idén tavaszra ígérte a munkálatok megkezdését, jelenleg semmiféle építkezés nem folyik a Zengő csúcsán.

Az előzményekhez tartozik, hogy a NATO légvédelmi radarrendszerének három magyarországi helyszínét az 1990-es évek második felében jelölték ki. A döntés értelmében lokátorállomás épül a mecseki Zengő-hegyen, a bükki Bálvány-csúcson, és a békéscsabai laktanyában.

A telepítés befejezését 2006-ra tervezik, a beruházás 23,5 milliárd forintos költségét a NATO fizeti, a berendezéseket a tenderen nyertes olasz-brit AleniaMarconi vállalat gyártja. A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint a radarrendszer nagymértékben fokozza majd az ország biztonságát, ráadásul nemcsak katonai célokat szolgál, hanem segítséget nyújt a civil légi irányítási rendszernek is.

A Civil Szervezetek Szövetsége a Zengőért mozgalom tagjai már többször felhívták a hatóságok és a közvélemény figyelmét arra, hogy egészségük védelme, a környezet állapotának megőrzése, és ingatlanjaik értékállósága folytán elfogadhatatlannak tartják a beruházást.

Tiltakozásul több lakossági fórumot tartottak, május végén pedig két órára lezárták Hosszúhetény főutcájának fél pályáját. Pálinkás Tibor a sajtótájékoztatón elmondta: céljuk elérése érdekében készek bírósághoz is fordulni és további demonstrációkat tartani.