Újabb ember mondott le Magyar körül

Vágólapra másolva!
Csütörtökön lemondott az oktatási tárca helyettes államtitkára, Sári Lajos. Két hét alatt ő a negyedik személy, aki a közbeszerzések körüli szabálytalanságok miatt távozott a tárcától. Egy Sári által felügyelt pályázat az OM legutóbbi vizsgálata szerint "nem felelt meg a magasabb erkölcsi normáknak".
Vágólapra másolva!

Csütörtökön bejelentette lemondását Sári Lajos, a Nemzeti Szakképzési Intézetet felügyelő helyettes államtitkár. Az intézet éppúgy háttérintézete az Oktatási Minisztériumnak, mint az Educatio Kht, ahonnan a hét elején a Sulinet Programiroda vezetője távozott. Néhány nap altt két informatikai miniszteri biztos is távozásra kényszerült a tárcától.

Sári Lajos az Idea-Lab Kft.-vel kötött szerződés miatt bukott meg. Az Idea-Lab sajtó- és propagandaanyagok elkészítésére kapott megbízást, több mint félmilliárd forint értékben. A cég azonban nem nyújtott referenciát pályázatához, továbbá eltitkolta, hogy jelentős mértékben alvállalkozókat kíván foglalkoztatni. Mindezek ellenére az Idea-Lab egyedüli indulóként nyerte meg a pályázatot. Sári távozásához hozzátartozik, hogy "belső érintettséget" is feltárt a közbeszerzést ellenőrző vizsgálat. Jogsértés a minisztérium szerint nem történt a pályázat körül, de az "nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának".

Magyar Bálint az ügyről újságírók előtt elmondta: csütörtök délután tájékoztatta a miniszterelnököt Sári Lajos lemondásáról. A szakminiszter közlése szerint a kormányfő tudomásul vette a helyettes államtitkár lemondását. Az oktatási miniszter csütörtök délután részt vett a hallgatói érdekképviseletek vezetőinek és a miniszterelnöknek a találkozóján. Magyar Bálint hozzátette: a miniszterelnök tudatta vele, hogy továbbra is a kormány tagjaként számít munkájára.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője úgy tudja, hogy Sári Lajos fia négy éve még osztálytársa volt az Idea-Lab egyik tulajdonosának, és Sári feleségének közös vállalkozása volt a közbeszerzést intéző, az Idea-Labot győztesnek kihozó cég vezetőjével.

Az oktatási tárca a vizsgálat teljes befejezéséig nem fizet az Idea-Lab-nak és megszigorították a közbeszerzési eljárások szabályait.

A tárcához tartozó Educatio Kht. Sulinet Programja körül is történtek gyanús beszerzések. Racskó Péter, a Sulinet Programiroda vezetője és Koltai Péter informatikai miniszteri biztos egy nyaralás miatt mondtak le. Ők az Elender jóvoltából tölthettek egy hétvégét Balatonkenesén, luxusszállodában. Az Elender a Sulinet egyik fontos beszállítója. Koltai elődje, Majsai Sándor Gábor két vitatható döntésébe bukott bele. Egyrészt egy 2,5 milliárdos eszközbeszerzési pályázat, másrészt az amerikai út szervezése miatt kellett távoznia.

A fideszes Répássy Róbert szerint Magyar Bálint miniszter személyesen is gyanús ügybe keveredett, amikor elfogadta, hogy a Cisco pénzén utazzon három napra az Egyesült Államokba. Magyar azonban kijelentette, hogy a munkalátogatáskor nagyon előnyös szerződést kötött, és ezért hasznos volt az utazás.

A Fidesz és az MDF Magyar Bálint lemondását sürgetik a tárcánál napvilágra került gyanús ügyek miatt. Horn Gábor szabad demokrata képviselő és a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint nincs oka Magyarnak lemondania, és a kormány részéről sem érez bizalmatlanságot. "Kuncze Gábor pártelnök többször egyértelműen kiállt Magyar Bálint mellett. A kormányüléseken sem éreztem semmilyen bizalmatlanságot." Kérdésünkre Horn azt mondta, hogy nem várják el Medgyessy Péter miniszterelnöktől, hogy megszólaljon az ügyben, mert "Itt már mindenki mindent elmondott. Minden további magyarázat magyarázkodásnak tűnik." A Fidesz azt várja a miniszterelnöktől, hogy ugyanolyan határozottan lépjen Magyar ügyében, mint tette azt Kiss Elemér kancelláriaminiszter kényszerű távozásakor. A Fidesz szerint Medgyessy azért hallgat, mert fél összeütközni Magyar pártjával, az SZDSZ-szel, de ha szocialista miniszter tárcájánál történtek volna hasonlóü esetek, akkor már fellépett volna a politikus ellen.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!