Rogán: Nem mondott igazat az informatikai miniszter

Vágólapra másolva!
Rogán Antal fideszes képviselő szerint az informatikai miniszter állításával ellentétben részt vesz a hírközlési törvény módosításának előkészítésében az az ügyvédi iroda, ahol korábban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) közigazgatási államtitkára, Rácz Zsolt dolgozott.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal fideszes képviselő hétfőn a parlamentben kérdést intézett Kovács Kálmán miniszterhez a Sarkadi és Társa Ügyvédi Irodával kapcsolatban. Ebben az ügyvédi irodában dolgozott korábban a tárca jelenlegi közigazgatási államtitkára, Rácz Zsolt. Akkor az informatikai tárca vezetője alaptalannak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az említett ügyvédi iroda is részt vesz az informatikai törvény módosításának előkészítésében. Rogán akkor azt mondta viszontválaszában, hogy tudomása szerint nem név szerint az ügyvédi iroda, hanem annak alkalmazottai vesznek részt az előkészítő munkában.

Rogán Antal csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatott egy úgynevezett projektlistát, amelyen a munkában részt vevő személyek és cégek vannak felsorolva. Közölte: a lista alapján - négy eset kivételével - valamennyi, a törvénymódosítás előkészítésében részt vevő csoportban ott vannak az említett ügyvédi iroda munkatársai.

A politikus az [origo]-nak elmondta: meglepte őt az informatikai miniszter hétfői válasza, mivel szerinte köztudott, hogy milyen munkát végez a Sarkadi és Társa Ügyvédi Iroda. Az elmúlt napokban jutott a birtokába a porjektlista, amely alátámasztja az általa hétfőn elmondottakat. Úgy véli, a lista alapján egyértelmű, hogy a felsorolt szereplők nem egyszerű külső szakértők, hanem a minisztérium kérte fel őket a feladatra. Hozzátette: a lista bizonyos értelemben nyilvános, legalábbis sok ember birtokában megvan.

Rogán úgy véli: Kovács Kálmánnal felül kellene bírálnia hétfői válaszát. Szerinte a miniszter akkor vagy nem tudott még arról, kik dolgoznak a törvény előkészítésén (de mint megjegyezte, ez egy zárt csoport), vagy szándékosan nem mondott igazat. A képviselő ezek után várja a miniszter reakcióját az ügyben.

"Kovács Kálmán miniszter vizsgálatot rendelt el a törvényelőkészítés ügyében, és ennek eredményével, amint meglesz, a sajtón keresztül Rogán Antal is megismerkedhet" - mondta Csepeli György Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) politikai államtitkára az MTI-nek.

Csepeli György "a kérdésbe burkolt vádakkal szemben" emlékeztetett arra: Kovács Kálmán az Országgyűlésben a hozzá intézett kérdésre adott válaszában idézte a Sarkadi és Társa Ügyvédi Iroda nyilatkozatát, miszerint sem a KPMG könyvvizsgáló céggel, sem más, a törvény előkészítésén dolgozó alvállalkozóval nem állnak kapcsolatban. Az államtitkár közölte: a miniszter szó szerint olvasta fel az iroda levelét, és már az azonnali kérdésre adott válaszában is elkötelezte magát a vizsgálatra.