A kormány az ENSZ nélkül engedte át a légteret

Vágólapra másolva!
A kormány vasárnapi döntése értelmében használhatják Magyarország légterét az Irakba tartó amerikai és brit harci gépek. A kormány egy 1998-as, az Irakkal szembeni ENSZ-döntések segítését célzó országgyűlési határozatra hivatkozva nem kérte az ügyben a parlament állásfoglalását. Az ENSZ azonban egyelőre nem határozott Irak megtámadásáról, így ezzel a kormány a BT döntése nélkül támogatja az önálló amerikai-brit-spanyol hadműveletet.
Vágólapra másolva!

A kormány vasárnapi döntése értelmében használhatják Magyarország légterét az Irakba tartó amerikai és brit harci gépek. A kormány az ügyben nem kérte ki az Országgyűlés állásfoglalását, mivel a 11/1998-as országgyűlési határozat értelmében a kormány a parlament megkérdezése nélkül is dönthet Irak ügyében.

A 11/1998-as országgyűlési határozat

Az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok érvényesítését célzó nemzetközi fellépésben történő magyar részvételről: Az Országgyűlés előzetes hozzájárulását adja ahhoz, hogy 1. az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok érvényesülését célzó nemzetközi fellépésben részt vevő országok harci és szállító repülőeszközei a Magyar Köztársaság légterét, valamint szükség szerint a kijelölt magyar repülőtereket igénybe vegyék; 2. az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok érvényesülését célzó nemzetközi fellépés keretében a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó, önként jelentkezőkből álló, legfeljebb 50 fős egészségügyi kontingens kerüljön kiküldésre a szükséges egészségügyi-technikai eszközökkel és felszereléssel, egyéni (önvédelmi) fegyverrel.

Az öt évvel ezelőtt született országgyűlési határozat értelmében a parlament előzetesen hozzájárul ahhoz, hogy az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok érvényesítését célzó nemzetközi akciókban részt vevő országok repülői használják a magyar légteret. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) azonban eddig nem támogatta Irakkal szemben a katonai erő alkalmazását.

A BT-n belül jelenleg éppen a katonai erő alkalmazásáról vannak a legnagyobb viták. Bár abban a BT minden tagja egyetért, hogy határidőt kell szabni az iraki fegyverzetellenőrök munkájának, az amerikai, a brit és a spanyol kormány azonban azt szeretné elérni, hogy a világszervezet mielőbb katonai erő alkalmazásával szerezzen érvényt a BT Irak leszerelését célzó 1441-es határozatának. A tanács több tagja ugyanakkor - így a vétójoggal rendelkező Franciaország, Oroszország és Kína - sem támogatja az Irakkal szembeni katonai fellépést. Jacques Chirac francia elnök vasárnap az amerikai CBS és CNN televíziónak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy országa megvétózza a katonai erő alkalmazására vonatkozó amerikai-brit javaslatot.

Hétfőn tehát várhatóan nem születik majd döntés a BT-ben Irak megtámadásáról és az ENSZ Irak lefegyverzését célzó határozatának fegyveres kikényszerítéséről. Ebben az esetben lehetséges, hogy az amerikai és brit kormány ENSZ-felhatalmazás nélkül indít fegyveres akciót Irakkal szemben.

Így elképzelhető, hogy a magyar kormány olyan katonai akcióhoz engedi át a magyar légteret az amerikai és brit gépeknek, melyre a BT támogatása nélkül kerül sor. A BT támogatása nélkül azonban egy esetleges Irak elleni támadás az ENSZ beleegyezése nélkül zajló, önálló amerikai-brit-spanyol akció lenne.

A Fidesz azt kifogásolja a kormány Irakra vonatkozó döntései kapcsán, hogy ENSZ-határozat nélkül járul hozzá az Irakkal szembeni mozgósításhoz.

Sáling Gergő