Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megdőlt a melegrekord Magyarországon

Vágólapra másolva!
Ma melegebb volt, mint eddig bármikor november 15-én. 1940-ben Pécsett 21, 2000-ben Bácsalmáson pedig 23,2 fokot mértek, de ennél pénteken Nagykanizsán magasabb volt a hőmérséklet és szombaton is jobb időre számítanak a meteorológusok. A különös időjárásnak köszönhetően jobb az emberek kedélyállapota, de bágyadtabbak és figyelmetlenebbek.
Vágólapra másolva!

Megdőlt az 1940-ben Pécsett följegyzett 21 fokos és a a 2000. november 15-én Bácsalmáson ezen a napon mért 23,2 fokos melegrekord is. Péntek 13 órakor Nagykanizsán már 23,6 fok volt a hőmérséklet. A Kisalföld egyes részein péntek hajnalban sem volt hűvösebb 15 foknál, ez már önmagában rekordnak számít - mondta el az [origo]-nak Kánai Gábor meteorológus. Az átlagos hőmérséklet november közepén 6-8 fok napközben és 1-3 fok éjjel. November 15-én a leghidegebb 1908-ban volt, Debrecenben akkor -11 fokot mértek.

Meteorológiai háttér a melegrekordról/tudomany/fold/20021115ingujjban.html

A nem mindennapi meleg egy nagy kiterjedésű, nyugat-európai ciklonnak köszönhető, ami ráadásul nagyon lassan mozog. 20-23 fok van Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában is. A mai után így a holnapi napon is rekordhőmérsékletek várhatók. Vasárnap már felhősebb, hűvösebb lesz az idő, a jövő héten pedig lényegesen csökken a levegő hőmérséklete, de így sem lesz túl hideg, fagy sehol sem várható.

A különös időjárásnak komoly élettani hatásai vannak. Érezhetően jobb az emberek kedélyállapota és nő az ellenállóképesség - mondta a meteorológus. Ugyanakkor bágyadtabbak és figyelmetlenebbek is, a statisztikák szerint ilyenkor a száraz utak, a jó látási viszonyok ellenére több a közelekedési baleset is.

Mivel a melegfront hétvégére esik, ezért a mentők remélik, hogy nem hívják majd őket az átlagosnál többször. Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta: leginkább a magas vérnyomással küszködőket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket viseli meg a szokatlan meleg, de ha kerülik a zsúfolt helyeket, a sorbanállásokat, akkor kisebb a rosszullét esélye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről