A patikákat is bevonnák a tűcsere-programba

Vágólapra másolva!
Pályázatot hirdetett az ifjúsági minisztérium, hogy a kábítószerről lemondani nem képes, vagy nem hajlandó drogosok egyszerűbben juthassanak steril tűhöz-fecskendőhöz. A tervek szerint a jövőben többen részesülhetnének metadonkezelésben is, aminek segítségével idővel leszokhatnak a drogról. Szeretnék elérni még, hogy a patikák ne bírálhassák fölül a vevők kérését, és adjanak ki steril eszközöket is.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az olyan, már működő intézmények és szolgáltatásaik fejlesztését célozza a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) hétfőn kihirdetett pályázata, amelyek minden engedéllyel rendelkeznek, és több éves munkájuk alatt bizonyították hatékonyságukat. Topolánszky Ákos, a kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a tárca által meghirdetett pályázat keretösszege negyven millió forint. Pályázni lehet új metadonközpontok létrehozására, azok szolgáltatásainak bővítésére, és a tűcsere-programok fejlesztésére.

Csak az erőszakosoknak kell bevonulni/itthon/20021104csak.htmlItt olvashat a magyar droghelyzetrőlhttp://www.drogportal.hu

A metadon, vagyis a heroint kiváltó szer használata mára teljesen elfogadottá vált - mondta el az [origo]-nak Veres Ilona, a Drogprevenciós Alapítvány vezetője, aki a pályázatok elbírálásában is részt vesz majd. A metadonra áttérve a drogos olyan helyzetbe kerülhet, amelyben már nem kilátástalan a leszokás. A tárca adatai szerint Nyugat-Európában az intravénás drogfüggők 40-65 százaléka részesül metadon kezelésben, Magyarországon pedig 1,5-2 százalékuk. Jelenleg egy központ működik a fővárosban, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) engedélyével. Ez a központ a hétvégén is működik.

A tűcsere-programmal lehet a leghatékonyabban csökkenteni az intravénás droghasználók körében a HIV- és hepatitisz fertőzés veszélyét. Veres Ilona elmondta, szeretnék elérni, hogy a budapesti busz hétvégén is el tudja látni steril eszközökkel azokat, akik nem képesek, vagy nem hajlandók lemondani a drogról. Üzembe helyeznek ezen kívül két tűautomatát is arra az időre, amikor a drogambulanciás központ zárva tart. Az alapítvány közvetlen felügyeleti szerve, az ÁNTSZ annyit követel meg a központoktól, hogy a fertőzött egyszerhasználatos eszközöket semmisítsék meg, és ezt rendszeresen ellenőrzik is - mondta az alapítvány vezetője.

Azt is szeretnék elérni, hogy a gyógyszertárak vegyenek részt a tűcsere-programban. Sok esetben ugyanis a patikus nem ad ki steril eszközöket, a drogosok pedig kénytelenek valótlanságokra, például cukorbetegségre hivatkozni, hogy tűhöz jussanak - mondta Veres Ilona. Azt szeretnék elérni, hogy a patikák ne bírálják felül a vevők kéréseit, és steril tűt, fecskendőt pénzért ugyanúgy lehessen kapni, mint a recept nélkül kapható gyógyszereket. Ennek az elfogadható és megvalósítható formáját azonban még nem dolgozták ki teljesen - tette hozzá.