Szent István-díj Orbánnak

Vágólapra másolva!
Szent István-díjat adományozott az esztergomi székhelyű Szent István Alapítvány Orbán Viktornak. A volt miniszterelnök vasárnap vette át az elismerést az esztergomi bazilikában.
Vágólapra másolva!

Prokopp Mária egyetemi tanár, a kuratórium elnöke méltató beszédében elmondta: a volt kormányfő az összmagyarság érdekében kifejtett munkásságáért kapja a díjat.

Orbán Viktornak emellett a térség fejlesztését, a magyar- szlovák viszonyt, valamint a honi és a felvidéki magyarság kapcsolattartását nagyban segítő Mária Valéria híd újjáépítésének hathatós támogatásáért ítélték oda az elismerést.

Az esztergomi polgárok elismerését megköszönve Orbán Viktor kijelentette: ha még élne, Antall Józsefet illetné meg a díj. Hozzátette, vallja a néhai miniszterelnök azon kijelentését, hogy "keresztény Magyarországot akartam, mert annak van jövője".

Azt kérte az ünnepség résztvevőitől, hogy a hosszú millenniumi ünnepségsorozat után se feledkezzenek meg Szent István tanításairól, a kereszténységről, az Európába való beilleszkedés fontosságáról és Magyarország függetlenségének megőrzéséről. "A haza jövője a lelkekben dől el, és azon áll vagy bukik, hogy a felnövekvő nemzedékek jól döntenek-e az igazság mellett" - mondta Orbán Viktor.

A díj egy harminc centiméter magas bronzból készült és márványtalapzaton álló szobor, amely Szent Istvánt ábrázolja. Alkotója Melocco Miklós szobrászművész.