Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Demszky tízmilliót ígér Faludynak

Vágólapra másolva!
A főpolgármester levélben tudatta Faludy Györggyel, hogy a lakásának megvételéhez szükséges összeg egy részének - tízmillió forintnak - az odaítéléséről nyújtott be előterjesztést a fővárosi közgyűlésnek. A közgyűlés szeptember 26-án dönt a javaslatról. A költő - az otthona körüli huzavona miatt - szerdán bejelentette, inkább elköltözik felesége lakásába.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Tízmillió forintos támogatás odaítélését kezdeményezte Demszky Gábor főpolgármester, hogy Faludy György korábban nemzeti ajándékként kapott lakása a költő tulajdonába kerülhessen. A főpolgármester erről levélben értesítette a művészt. Demszky tudatta Faludyval, hogy a fővárosi közgyűlés szeptember 26-i ülésén terjesztik elő javaslatát.

A főpolgármester levelében azt is közölte, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is hajlandó 10 millió forinttal hozzájárulni a hiányzó összeghez. A levélből kiderült: a XIII. kerülettel még folyik az egyeztetés a fennmaradó rész átvállalásáról.

A költő nyolc évvel ezelőtt, a nemzet ajándékaként kapta a XIII. kerületi ingatlant, melyben most is lakik. A Szent István körúti bérlakást azonban nem írták a nevére, hanem bérleti díj fizetése nélkül lakhatott benne. Röviddel ezelőtt azonban a költő, amikor bejelentette oda a feleségét, kérte, hogy a lakás kerüljön a tulajdonába. A költő nem számított rá, hogy az önkormányzat azzal áll elő, hogy vagy fizessen lakbért, vagy vegye meg a lakást.

Az ingatlan körüli huzavona miatt szerdán - a 92. születésnapjának alkalmából rendezett fogadáson - a költő bejelentette, rövid időn belül kiköltözik a Szent István körúti lakásból, és felesége másfél szobás lakásában fognak élni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről