Pető szerint csak ürügy a tüntetésre a köztévé

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió (MTV) ma olyan állapotban van, hogy azon csak változtatni szabad - jelentette ki Pető Iván SZDSZ-es ügyvivő, aki szerint nyilvánvaló, hogy a péntek esti tüntetés ürügye megalapozatlan, és az emberek nem tényleges okok miatt mennek ki az utcára. Az, hogy nem szeretik a kormányt, más kérdés, mint az, hogy a sajtószabadság veszélyben van-e Magyarországon - jelentette ki.
Vágólapra másolva!

Igazságtalan vád, hogy a mostani kormány bárkit is kirúgott volna az MTV-től, mivel az előző vezetés engedte el őket megemelt végkielégítéssel - mondta Pető Iván SZDSZ-es ügyvivő, aki a polgári körök által rendezett esti tüntetés helyszínén, a Szabadság téren tartotta tájékoztatóját. Mint mondta, a köztévé épületét az előző kormány idején eladták, így az MTV most csak bérlőként használja évi egymilliárd forintért.

A rendkívül alacsony nézettséghez (13 százalékos) magas költségek járnak. A kiadások mindössze 5 százalékát fedezik a hirdetési bevételek, amit ráadásul 50 százalékos jutalékkal értékesítenek külső cégek - ecsetelte a köztévé helyzetét Pető Iván, aki hozzátette: ezek az állapotok az előző kormány idején alakultak ki. Az SZDSZ szeretné, ha az előző tévéelnökre, Mendreczky Károlyra is kiterjedne az MTV gazdálkodása miatt indított nyomozás, ezért akár kezdeményezni is hajlandó ezt az ügyészségnél.

Az SZDSZ-es kuratóriumi tagok olyan elnöki pályázatot támogatnak, amelyben a nyilvánvalóan titkos adatokon kívül minden kiadás nyilvános lesz - mondta az SZDSZ-es politikus, aki fontos szempontként emelte ki, hogy a leendő elnöknek átláthatóvá kell tennie a gazdálkodást, növelnie a nézettséget, nem bíz meg politikai beszállítót a műsorok elkészítésére, és amit lehet, azt belső erőforrásból valósítja meg. Pető szerint több pályázat is megfelel ezeknek a kritériumoknak, ám nem nevesített pályázókat.

Péntek este a polgári körök tüntetnek az MTV-székház előtt, mivel szerintük súlyos támadás érte a magyar sajtószabadságot. "Veszélybe került a független közszolgálatiság, és még egyoldalúbbá vált a tömegtájékoztatás, mivel a Magyar Televízió hír- és kulturális műsorainak éléről jogsértő módon leváltottak, elbocsátottak vagy visszaminősítettek vezetőket és műsorkészítőket" - olvasható a szervező, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör közleményében.