Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ellentmondásos a Medgyessy elleni tanúvallomás

Vágólapra másolva!
Három évvel Medgyessy Péter beszervezése előtt leszerelt a titkosszolgálatoktól a Medgyessy-bizottság szerdai ülésén meghallgatott egykori III/II-es operatív tiszt, aki nem kapott szt-tiszti kiképzést. Ez megkérdőjelelzi a bizottság előtt tett beszámolóját. A volt titkosügynök ugyanis hosszasan beszélt az szt-tisztek feladatairól, ami alapján az ellenzék azt valószínűsítette, hogy Medgyessy beszervezhetett embereket, hálózatot tarthatott fenn, és jelentéseket is írhatott személyekről.
Vágólapra másolva!

Wiener György, a Medgyessy-bizottság szocialista tagja közölte: a testület szerdai zárt ülésén meghallgatott V. Nagy Árpád egykori III/II-es operatív tiszt 1975-ben - három évvel azelőtt, hogy Medgyessy szt-tiszt lett volna - leszerelt. Kiképzését még 1954-ben kapta, amikor még nem voltak szt-tisztek. Wiener mindezt azután jelentette be, hogy V. Nagy hozzájárult ahhoz, hogy beszámoljanak a zárt ülésen elhangzottakról.

V. Nagy leszerelésének időpontja azért érdekes, mert szerdán a vizsgálóbizottság előtt az szt-tisztek feladatairól beszélt. Elmondta, hogy a szabályzat előírta, hogy szükség esetén az szt-tisztnek hálózatot kell fenntartania, be kell szerveznie embereket, jelentéseket kell írnia személyekről. Arról azonban, hogy Medgyessy mindezeket a feladatokat valóban ellátta-e,V. Nagy nem beszélt.

Balogh László V. Nagy meghallgatása után szerdán közölte, hogy az MSZP által eddig képviselt álláspont tarthatatlanná vált, mert a testület előtt olyan információkat erősített meg az operatív tiszt, melyek ellentmondanak a kormányfő által tett állításoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről