Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megállapodtak az Erzsébet téri gödörről

Vágólapra másolva!
Megállapodott az Erzsébet tér hasznosításáról Demszky Gábor főpolgármester és Görgey Gábor kulturális miniszter csütörtökön. Így június 27-én megnyitják a már áprilisban elkészült parkot, és rövidesen pályázatot írnak ki a tér alatti konferenciaközpont befejezésére.
Vágólapra másolva!

Demszky és GörgeyAláírta az Erzsébet tér hasznosításáról szóló megállapodást Demszky Gábor főpolgármester és Görgey Gábor kulturális miniszter. Ezek után a kormánynak és a fővárosi közgyűlésnek is jóvá kell hagynia az egyezséget. Ha mindez megtörtént, június 27-én megnyithatják a hónapok óta körülkerített parkot.

Demszky szerint eddig azért nem tudtak megegyezni, mert a kulturális minisztérium korábban nem ismerte el, hogy nem teljesítette szerződésben válallt kötelezettségét, vagyis nem készült el idejében a tér alatti konferenciaközpont. Mivel Görgey most ezt elismerte a tárca nevében, aláírták a módosított szerződést a tér hasznosításáról.

A csütörtökön aláírt egyezség szerint pályázatot írnak ki a tér alatti létesítmények megépítésére. Ha befejeződtek a munkálatok, a beruházó tulajdonába kerül a föld alatti építmény és a park is. Demszky közölte, hogy a tárcától kapott kötbért és az Erzsébet tér hasznosításából befolyt összeget kulturális célra használják. Bejelentette azt is, hogy a főváros kötbérigényét mostantól felfüggeszti.

Az NKÖM áprilisban közölte, hogy a tér alatti létesítmény építését befejezték. A főváros viszont nem vette át a konferenciaközpontot, mert azt szerkezetkész állapotban próbálták meg átadni, a szerződés szerint viszont csak kulcsra kész állapotban kell átvennie azt a fővárosnak. A jogvita miatt a már áprilisban elkészült közparkot sem nyitották meg.

Korábban:

Megoldódhat az Erzsébet tér ügye

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről