Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyásznap van Móron

Vágólapra másolva!
Némán emlékeztek a hét áldozatra a móriak a hétfői gyásznapon az Erste Bank előtt, a tragédia feltételezett időpontjában. Az utca néhány perc alatt megtelt gyászoló emberekkel, akik 15 percig némán, lehajtott fejjel emlékeztek az áldozatokra. A gyásznapon az éttermek és vendéglátóhelyek korábban bezártak Móron.
Vágólapra másolva!

A bankfiók előtti utcaszakasz megtelt virágokkal és mécsesekkel, csütörtök óta Mór talán minden lakója megfordult ott. Mór város tábláján fekete gyászszalag, az intézményeken, lakóházakon gyászlobogók, az utcákon feltűnően sok a fekete ruhába öltözött és egy szál virággal vagy csokorral a bankfiók felé tartó ember. Az áldozatok lelki üdvéért este gyászmisén imádkoznak a móriak a katolikus templomban.

Az éttermek, a vendéglátóhelyek a gyásznapon korlátozták nyitva tartásukat. A legtöbb vendéglő a közétkeztetés után bezárt, ott pedig, ahol a szállóvendégek miatt vacsoraidőben is nyitva tartanak, nem lesz zene.

A bankfiókban csütörtökön történt fegyveres rablótámadás feltételezett időpontjában, pontban fél egykor érkeztek meg a tragédia színhelyére - kezükben egy-egy szál virággal - a polgármesteri hivatal dolgozói.

Rövid imát mondott tragédia színhelyén az elhunytak lelki üdvéért Takács Nándor székesfehérvári megyéspüspök. Az utca néhány perc alatt megtelt gyászoló, könnyes szemű emberekkel, akik 15 percig némán, lehajtott fejjel emlékeztek az áldozatokra.

Valamivel a déli harangszó előtt érkezett a tragédia helyszínére Dávid Ibolya igazságügy-miniszter. Ezt megelőzően a városházán járt, ahol részvétét és együttérzését fejezte ki a brutális támadás során a feleségét elvesztett polgármesternek, az önkormányzatnak és rajtuk keresztül az áldozatok családjának, hozzátartozóinak.

Tanárki Gábor, Mór város jegyzője elmondta: a hozzátartozóikat elvesztett családoknak már átadták az önkormányzat gyorssegélyét. A brutális támadás során két 14 év alatti gyermek mindkét szülőjét, kettő pedig az édesanyját vesztette el, segítésükre nagy valószínűséggel a bankkal közösen alapítványt hoz létre az önkormányzat.

Az áldozatoktól várhatóan szombaton Móron közös istentisztelet keretében búcsúznak el, de temetésük - a családok akaratának megfelelően - eltérő időpontban lesz.

Móron egyébként hétfőn új, ideiglenes helyen megnyílt az Erste Bank fiókja. A tragédia helyszínéül szolgáló épület sorsáról később döntenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről