A Bankszövetség tart a szigorításoktól

Vágólapra másolva!
A Bankszövetség szerint félő, ha túlzottan szigorítják a pénzintézetek biztonsági rendszerét, akkor ez ronthatná a szolgáltatás színvonalát. A Pénzügyminisztérium szervezésében bizottság alakult, hogy a móri tragédia után javaslatokat tegyen a bankok védelmének szigorítására.
Vágólapra másolva!

A hét áldozatot követelő móri bankrablás hatására a Pénzügyminisztérium hétfőn egyeztetni kezdett a bankszakma és a vagyonvédelmi szervezetek képviselőivel, hogyan lehetne szigorítani a bankok védelmét. A tárgyalásokat a PSZÁF (Pánzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) vezeti, és képviselteti magát benne a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium, a Biztosítók Szövetsége, a Bankszövetség, az Biztonsági Nagyvállalkozások Szövetsége és a Személyi Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara. A bizottság nevében Szász Károly PSZÁF elnök azt ígérte, hogy már a hétvégére kidolgoznak egy javaslatot, a bankok védelmének szigorítására.

Abban minden szervezet egyetértett, hogy újra kellene szabályozni a pénzintézetek védelmét, de a szigorítás módjárol komoly viták lesznek. Most 16 törvény és 12 rendelet szabályozza a pénzintézetek védelmét, ráadásul a szabályok sokszor nem egyértelműek, a biztonságtechnikai felszerelés kiválasztását sok tekintetben az egyes bankokra bízzák.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint érdemes lenne szűkíteni a készpénzforgalmat, vagyis a legtöbb fiókban nem lehetne készpénzt kivenni és betenni. Ha nem lenne készpénz a fiókokban az elriasztaná a rablókat, de a Bankszövetséget vezető Erdei Tamás szerint az ügyfeleket is. Erdei szerint Magyarországon az emberek túlnyomó többsége ragaszkodik a készpénz használatához. Varga szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy a fegyveres biztonsági őröknek nem kellene-e külön helységben dolgozniuk, mert jelenlétük könnyebben támadást provokálhat ki a rablókból. A lehetséges javaslatok között szerepel egy szigorúbb beléptetési rendszer kialakítása, ahol egyenként, fémdetektoros vizsgálat után engednék csak be az ügyfeleket az intézményekbe. A Bankszövetség attól tart, a fokozott védekezés csökkentené a szolgáltatások színvonalát, mert lassabb és nehézkesebb lenne az ügyintézés, és szerintük ezt a szempontot is figyelembe kellene venni a szabályozáskor.

Első körben a most felállt bizottság néhány kisebb javaslatot tesz, amit a Pénzügyminisztérium kormányrendeletként fog kihirdetni. A PSZÁF 2001-ben készített egy ajánlást a fiókok védelméről. Valószínűleg ezt dolgozzák majd át, és ez lesz az új rendelet alapja. Az ajánlás szerint 2 millió forintnál több nem lehet a pénztárakban, a többi pénzt külön trezorban kell tartani. Állandó őrszolgálatnak kell működnie ott, ahol 20 milliónál többet tartanak. 50 millió forint feletti összeget csak hivatásos pénzszállítók mozgathatnak. Különböző riasztóberendezéseket javasolnak a trezorokhoz, páncélszekrényekhez és az ügyfélpulthoz.

A vagyonvédelemmel foglalkozó Group 4 nevű cég szerint külön problémát jelent, hogy a rendőrség nem vehet részt a vagyonvédelmi dolgozók segítésében. A cég azt szeretné elérni, ha szúrópróbaszerűen rendőrök utaznának a pénzszállító autókon.

Ajánlat:

A PSZÁF ajánlása

Itt elolvashatja az [origo] összes cikkét a móri bankrablásról