Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A holokauszt áldozatairól emlékeztek meg

Vágólapra másolva!
A vészkorszak 6 millió zsidó áldozatára emlékeztek a holokauszt izraeli emléknapja alkalmából kedden Budapesten, a Wallenberg-emlékparkban.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormány 1951-es döntése szerint - az 1943. április 19-én kitört varsói gettólázadás évfordulójához kapcsolódóan - a zsidó államban minden esztendőben emlékezést tartanak a holokauszt mártírjainak tiszteletére.

A budapesti megemlékezésen Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija beszédében kiemelte: "mi a békés, félelem nélküli zsidó jövőre tesszük fel az életünket, de a mi jövőnk a múltunkban kezdődött". Fröhlich Róbert utalt arra, hogy a holokauszt idején 6 millióan, a magyar állampolgárok közül 600 ezren vesztették életüket. Szavai szerint a történtek miatt valami különös szomorúság lengi át a zsidóság mindennapjait, s még a legfiatalabbak szemében is fellelhető egy apró bánatfelhő. A főrabbi beszédében az áldozatok mellett a hősökről, köztük a varsói gettólázadás résztvevőiről is megemlékezett. Mint mondta, nincs reménye annak a népnek, amelyik nem tudja, hogy mi történt nagyapái idejében, de annak a népnek sem, amelyik nem hisz unokái boldogabb, szebb, békésebb napjaiban.

A beszédet követően az egybegyűltek közösen mondtak gyászimát a holokauszt és "a modern terror áldozataiért", köztük azért a 13 izraeliért, aki a megemlékezés napján, az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktusban vesztette életét. A kegyeleti ünnepség zárásaként koszorút helyeztek el a Wallenberg-emlékfánál Izrael Állam budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség, a Szochnut és a Joint elnevezésű szervezetek, valamint a Zsidó Világkongresszus nevében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről