Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tumultus a cigány nyelvvizsgán

Vágólapra másolva!
Megháromszorozódott a cigány nyelvből nyelvvizsgára jelentkezők száma, mert az a hír terjedt el, hogy könnyebb a többi nyelvnél. Valószínűleg az idén diplomázókat már érinti az a - még egyeztetés alatti - rendelet, ami alapján minden felsőoktatási intézményben a diploma megszerzéséhez szükséges lesz egy nyelvvizsga.
Vágólapra másolva!

Ősz óta megháromszorozódott a cigány nyelvből nyelvvizsgára jelentkezők száma. Ennek az a terjengő hír lehet az oka, miszerint ebből a nyelvből könnyebb vizsgát tenni - mondta az [origo]-nak az Idegen nyelvi Továbbképző Központ (ITK) - közismertebb nevén a Rigó utca - cigány nyelvi szakértője, Juhász Gyula. Sokan azért kényszerülnek erre, mert a diplomához hamarosan nagy valószínűséggel elengedhetetlen lesz a nyelvvizsga minden felőoktatási intézményben. Eddig ugyanis nem az összes iskolában követelték ezt meg.

Juhász Gyula szerint a cigány nyelvből vizsgára jelentkezők szembesülnek azzal, hogy a vizsgakövetelmények egyáltalán nem könnyebbek. Azt elismerte, hogy van alapja a híresztelésnek, hiszen a nyelv viszonylag egyszerű nyelvtani szerkezetű. Ezt támasztják alá kétségbeesett főiskolások, egyetemisták internetes fórumokon folytatott beszélgetései is. Ezeken keresztül a cigány nyelvet már jobban ismerők ajánlgatják társaiknak a nyelvet. Sokak szerint állítólag nagyon könnyű, az egész szókincs csak 1100 szó, és a nyelvtan sem nehéz.

Az ITK szakértője szerint ősz óta ugrott meg a cigány nyelv iránti érdeklődés, de Juhász Gyula nem aggódik a jelenség miatt. Szerinte hamarosan helyre fog állni a szokásos rend, és mint divatnyelv megszűnik majd az érdeklődés a cigány iránt is.

A diplomához alapvető feltételként legalább egy államilag elismert nyelvvizsgát előíró rendelet még egyeztetés alatt áll. Az Oktatási Minisztérium sajtóreferense, Bajor Gabriella szerint a rendelet elfogadása már csak napok kérdése, és ha így lesz, akkor a hamarosan diplomázókat már érinti a probléma. Úgy tudjuk, van olyan főiskola, ahol a diploma előtt álló diákok 40 százalékának nincs esélye sikeres nyelvvizsgát tenni. A tervezet egyetemi képzésben középfokú C típusú nyelvvizsgát, főiskolai képzésben alapfokút jelöl meg a záróvizsgára bocsátás feltételeként, de ez még változhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről