A volt kommunisták is részt vesznek Berlin kormányzásában

Vágólapra másolva!
A volt kommunisták megállapodtak a szociál demokratákkal, így ők is részt vesznek a város vezetésében. 12 évvel a berlini fal leomlása után a kommunisták ismét vezető pozícióba kerültek Berlinben.
Vágólapra másolva!

A döntést, mely szerint a keletnémet egykori kommunista párt utódpártja is hatalomra kerül, ellentmondásosan fogadták a városban. A BBC szerint ez nem is csoda, mivel a várost 30 éven keresztül a berlini fal választotta ketté.

A szociál demokraták eleinte még kerülték a Demokratikus Szocializmus Pártját (PDS), de miután nem sikerült koalícióra lépni a Zöldekkel és a liberálisokkal, kénytelenek voltak a kommunista utódpárthoz fordulni. A liberálisokkal azért futottak zátonyra a tárgyalások, mert nem voltak hajlandóak elfogadni az adónövelést.

A választásokat októberben tartották, miután a korábbi vezetés a város katasztrófális pénzügyi helyzete miatt összeomlott. Az új vezetésnek most 40 milliárd eurónyi, azaz 36 milliárd dollárnyi veszteséget kell kezelnie. "Abszolút katasztrófális helyzetben vagyunk" - mondta Klaus Wowereit szociál demokrata polgármester.

A koalíció 15 ezer köztisztviselői állás megszüntetéséről döntött. A vízdíjat és földadót szintén megemelték. Az oktatási, kulturális és tudományos területektől nem akarnak pénzt elvonni. Bár máris újabb adóemeléseket rebesgetnek, remélik, hogy 2009-re egyensúlyba kerül a költségvetés.

A keresztény demokraták bírálják a döntést, hogy az egykori kommunista párt a koalíció tagja lesz. Sokak szerint egy évvel a választások előtt feszültséget szülhet ez a koalíció.

A kommunisták utódpártjára 22, 6 százalék szavazott, Kelet-Berlinben pedig 48 százalék, így nem lehetett őket megkerülni, főleg, miután a korábbi koalíciós tárgyalások kudarcba fulladtak.