Telekspekulációval vádolják a piliscsabai képviselőket

Vágólapra másolva!
A település lakói két kérdésre adnak választ: akarják-e, hogy 10 évig ne lehessen újabb területeken lakóparkot építeni, illetve egyetértenek-e azzal, hogy csak olyan vállalatok települhessenek le az ipari területeken, amelyek a környezetet semmilyen szempontból nem károsíthatják. A népszavazást kezdeményező Piliscsabáért Egyesület korrupcióval vádolja az önkormányzatot. A képviselők ugyanakkor azt állítják: ha nem fejlesztenek, öt éven belül csődbe megy a falu.
Vágólapra másolva!

Piliscsabán 1996 óta folyik a külterületi földek belterületivé alakítása. 1999 óta pedig felgyorsult a lakóparképítés. A Piliscsabáért Egyesület azt kifogásolja, hogy már a hatodik lakópark épül az 5600 fős településen. "Az újabb lakóparkokkal 84 százalékkal nőne a lakóterület, és ezzel duplájára nőne a lakosság" - mondta az [origo]-nak Kiss Antal, a Piliscsabáért Egyesület elnöke. Hozzátette: tudomása szerint ezer telek még eladatlan a belterületen és az iparterületen.

A Piliscsabáért Egyesület korrupcióval vádol hat önkormányzati képviselőt, akik a vádak szerint belterületivé nyilvánították a saját földjeiket, ráadásul a szavazásnál nem jelezték, hogy rendelkeznek földekkel a kérdéses területeken.

A külterületi föld jóval olcsóbb a belterületinél, mert nincs rá építési lehetőség. Az átminősítés révén a tulajdonosok komoly haszonhoz juthatnak.

Az egyesület népszavazást kezdeményezett, amelyben két kérdést intéztek a lakossághoz. Az egyik arra vonatkozik, hogy akarják-e a válaszadók, hogy 10 évre befagyasszák a kültelki határokat. Ezzel megakadályoznák, hogy újabb területeket lehessen belterületivé nyilvánítani. A másik kérdésben azt vetik fel, hogy akarják-e a lakosok, hogy csak olyan társaság települhessen le az ipari területeken, amelyik nem környezeti hatástanulmány-köteles, vagyis nem áll fenn a veszély, hogy környezetszennyező lenne.

A népszavazást a polgármester javaslatára december 23-ra, aranyvasárnapra írták ki. A civil szervezet szerint ezzel is azt akarja elérni a az önkormányzat, hogy minél kevesebben menjenek el. Az egyesület alelnöke, Deli Árpád - aki már több feljelentést is tett az ügyben - az [origo]-nak nyilatkozva azt is elmondta, hogy a polgármester a helyi közért előtt agitálta az embereket, hogy ne menjenek el a népszavazásra. A polgármester - tette hozzá - betiltotta az óvodákban, iskolákban a karácsonyi ajándékozást és a bérmegtakarítás szétosztását. A falubeli hírek szerint egy másik önkormányzati képviselő felhívta a helyi apácaotthon lakóit: el ne menjenek a népszavazásra.

Deli azzal is megvádolta a képviselőket, hogy szándékosan felcseréltették a kérdőíveken a két kérdést és az igen-nem rublikát, hogy ezzel is megtévesszék a lakosokat. A Piliscsabáért Egyesület hírlevélben, nagygyűléseken hívta fel a lakosság figyelmét a népszavazás fontosságára. Kampányzáró gyűlésüket pénteken tartják.

Gáspár Ferenc, az önkormányzat független képviselője, akit szintén korrupcióval vádolnak, visszautasította a vádakat. Az [origo]-nak azt elmondta, hogy nem folytattak negatív kampányt, és meg sem próbálták megakadályozni a népszavazást. Gáspár az időpont kiválasztásánál tartózkodott, mert ő sem tartotta jó ötletnek az aranyvasárnap napját, december 23-át.

A képviselő szerint itt nem a falu, csupán néhány ember vitájáról van szó. "3-4000 emberrel bővülhetnénk, ha új lakóparkok épülnének. Mióta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem betette ide a lábát, tudni lehetett, hogy fel fog szaporodni Piliscsaba. Sokkal jobb lenne így, mintha a meglévő belterületi földeket osztanák meg. A kültelki földek amúgy is sorsukra vannak hagyva, nem művelné meg őket senki" - tette hozzá. Gáspár szerint, ha vállalkozási területeket sem tudnak biztosítani, öt éven belül csődbe jutnak, mivel már az adókat sem lehet emelni.

Gáspár elismerte, hogy az érintett területen van a feleségének földje, de szerinte az jelentéktelen az egész kérdéses területhez képest.

Kapcsándi Dóra

Ajánlat:

Piliscsabáért Egyesület honlapja

Piliscsaba honlapja