Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Hit-mise - élőben

Vágólapra másolva!
A Magyar ATV adatai szerint százötvenezer ember nézte meg azt a felekezeti istentiszteletet, amelyet egyenes adásban közvetített a csatorna vasárnap délelőtt a Hit Csarnokából. A Hit Gyülekezetét a tévéadó kereste meg. A Népszava információi szerint a gyülekezet és a tévéállomás vezetői elemzik az adás tapasztalatait, és lehetséges, hogy az élő közvetítések már a héten folytatódnak. Mindenesetre az ATV-nél megígérték, hogy a műsoridőt ezen a héten is biztosítják.
Vágólapra másolva!

Az ATV ősszel kereste meg a Hit Gyülekezetét azzal az ajánlattal, hogy a televíziós csatorna szívesen közvetítene az egyházi szertartásról. A technikai problémák megoldása után, múlt vasárnap került először a képernyőre a Hit Gyülekezetének istentisztelete. Az egyház szóvivője, Morvay Péter örömtelinek nevezte a felkérést, ugyanis az elmúlt húsz évben ilyen szintű önálló megszólalásra most először nyílt lehetőségük. Eddig a nézők csak illegális kazettákról vagy rejtett kamerás felvételeken keresztül tájékozódhattak arról, hogy milyen egy istentisztelet a Hit Gyülekezeténél. Igaz, a nézők többnyire az igehirdetőt láthatták, a kamerák kevésbé mutatták a híveket.

Morvai szerint többek között azért fogadták el az ATV ajánlatát, mert az elmúlt négy évben, egyik közszolgálati médiumban sem látták őket szívesen. Mendreczky Károly, a Magyar Televízió Rt. elnöke válaszra sem méltatta az egyház vezetőit, akik levélben keresték meg az intézményt, Kondor Katalin a rádió elnöke pedig határozott nemmel válaszolt felvetésükre, holott a médiatörvény értelmében a közszolgálati sajtótermékeknek a műsorszerkesztéskor ügyelniük kell a vallási sokszínűség megtartására is. Morvay fontosnak tartja, hogy az emberek első kézből kapjanak információkat az egyházról. Az első adás után érkezett észrevételek azt mutatják, hogy az emberek többsége érdeklődéssel fogadta az adást. Természetesen voltak negatív vélemények is, de ezek vallásilag elfogult vagy antiszemita megnyilatkozások voltak. Az ATV-s közvetítéssel kapcsolatban Morvay elmondta, hogy a megállapodás idején még nem álltak készen az istentisztelet közvetítésének technikai feltételeivel, ezért - kisebb beruházással - egy hatkamerás rendszert szereltettek fel a Hit Csarnokában. A hívők lelki nyugalmának megőrzése érdekében a felvételeket, a műsor szerkesztési és rendezési feladatait belsősök, a Hit Filmstúdió munkatársai készítették. A csatorna már a kész jelet kapta amelyet csak sugároznia kellett.

Számunkra a nézettség a legfontosabb - mondta a Magyar ATV vezérigazgatója. Czikó Gábor szerint ugyanakkor természetes, hogy a Magyarországon bejegyzett történelmi keresztény egyházak lehetőséget kapjanak a televízióban. A Hit Gyülekezete ugyan nem tartozik ezek közé, az ATV azonban azt tapasztalta, hogy az országban nagy az érdeklődés a felekezet iránt, ezért született megállapodás közöttük a heti egy közvetítésről. Az ATV szívesen sugároz minden olyan vallási műsort, amelyre igény van, mindaddig, míg az nem ütközik a médiatörvénybe - tette hozzá Czikó. Egyelőre más, nem történelmi keresztény egyházról szóló műsort nem terveznek.

A vasárnapi közvetítés után sok néző telefonált, akik örültek, hogy végre láthatták, hogy is zajlik a véleményeket megosztó Hit Gyülekezete istentisztelete. Czikó Gábor elmondta: maguk is meglepődtek, hogy a nézőktől többnyire pozitív visszajelzéseket kaptak, sokan megnyugodtak, látván hogy a gyűlésen jól öltözött emberek vesznek részt. Előzetes becslésük alapján körülbelül 150 ezer néző követhette a másfél órás közvetítést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről