Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Turi-Kovács elégedett a vitával

Vágólapra másolva!
Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter válaszában közölte: nem hozott ugyan meglepetéseket a vita, mégsem volt hiábavaló. Szerinte a megalapozatlan, rossz kritikából is lehet tanulni, ha mást nem, azt, hogy nincs nagy baj, ha csak ilyen a kritika.
Vágólapra másolva!

"Nemcsak a Tisztelt Ház előtt, hanem az állampolgárok előtt is beszámolt a kormány az eddigi tevékenységéről" - mondta viszontválaszában a kormányt képviselő Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter. Hozzátette: nem hozott nagy meglepetéseket a vita.

A miniszter szerint "járványszerűen terjed valami kór a nyugdíjas miniszterek között, ami feledékenységben és beszédkényszerben jelenik meg". Utalt ezzel arra, hogy például Kuncze Gábor volt belügyminiszter éles kritikája nagy visszatetszést keltett a koalíció padsoraiban.

Kifogásolta, hogy a vita során nem az egyes ágazatok keresztmetszetét tekintették át. Mint mondta, az ellenzék olyan adatokat sorolt, amelyekről perceken belül kiderült, hogy valótlan. Az ellenzék magatartásával kapcsolatban közölte: "remek teljesítmény, hogy egy egész frakció beordítozik, de a választópolgárok ezt nem fogják értékelni".

Kovács László szocialista pártelnök hozzászólásával kapcsolatban megjegyezte: Kovácsnak nincs igaza az önjáró gazdaság tekintetében, mert ilyen nincs, ezért kezdtek a Széchenyi-programba. "A gazdaságpolitikánk nem öncélú, a számok csak szolgálják a közös koalíciós programot" - mondta.

Turi-Kovács közölte: a kormánynak nincs miért szégyenkeznie a mezőgazdaságot illetően. A nadrágszíjparcellák kapcsán megismételte, hogy nem hajlandóak egy erőszakos birtokrendezést végrehajtani, henm az a céljuk, hogy a Nemzeti Földalapon keresztül megerősödjenek a családi gazdaságok.

Az egészségügy helyzetéről szólva azt mondta: Mikola folyamatosan visszaverte a támadásokat. "A mi egészségügyi programunk világos és egyértelmű utat mutat. A kormány támogatja a népegészségügyi programot, mivel ez nemzeti érdekünk" - tette hozzá.

A nyugdíjreformmal kapcsolatos vitáról megjegyezte: itt csak két szám harcol egymással, de az világos és egyértelmű helyzet, hogy ´94 és ´98 között 12 százalékkal csökkent a nyugdíj reálértéke, míg most 16 százalékkal nőtt.

A környezetvédelem kapcsán kiemelte, hogy nem véletlenül sikerült nyáron az EU-tárgyaláson lezárni ezt a fejezetet.

"Folytatni kell a kiegyensúlyozott kormánypolitikát, amelyet a lakosság többsége is támogat" - mondta. Végül megjegyezte: nem volt hiábavaló a parlamenti vita. "Ha másért nem, azért, mert akik szeretnek bekiabálni, azoknak módjukban volt. Az ellenzék egy része is beismeri ugyanakkor, hogy ez a megbeszélés előre kell hogy vigye a nemzetet. Szerintünk a megalapozatlan, rossz kritikából is lehet tanulni. Ha más nem, az kiderül, hogy nincsenek nagy hibák, ha csak ilyen kritikák vannak" - fejezte be a miniszter a válaszát.

Ha az egész vitára kíváncsi, kattintson ide!

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről