Demeter: csak apróbb biztonsági korrekciók Pakson

Vágólapra másolva!
Az amerikai terrortámadások nyomán csupán apróbb korrekciókat hajtottak végre a paksi atomerőmű biztonsági rendszerében. Megnövelték az őrszemélyzet létszámát, tovább szigorították a beléptetést, és kisebb mértékben korrigálták a térség fölött haladó légifolyosókat is. Az erőmű biztonságáról Demeter Ervin nemzetbiztonsági miniszter tartott tájékoztatást, ellenőrző látogatása után.
Vágólapra másolva!

A paksi atomerőmű madártávlatból
paksi atomerőmű

"Minden ország életében az energiaellátás biztonsági, sok esetben biztonságpolitikai kérdéseket felvető terület, a Nemzetbiztonsági Hivatal feladatai közé tartozik, hogy biztonsági védelemben részesítse az ilyen objektumokat" - mondta Demeter Ervin. A miniszter szerint ennek megvannak a maga eljárásai: a biztonsági előírások a Nemzetbiztonsági Hivatallal történő egyeztetésektől és az őrzésvédelemtől kezdve a beléptetésen, titoknyilvántartáson keresztül igen széleskörű intézkedéseket tartalmaznak.

"Egy olyan világpolitikai helyzetben, amikor az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követően terrorfenyegetettségben él a demokratikus világ, nagy lemaradásban lettünk volna, ha a terrortámadást követően kellett volna itt egy alapvetően új biztonsági rendszert kialakítani" - mondta a miniszter, aki szerint ehelyett csupán apróbb korrekciókra volt szükség, mint például az amúgy is szigorú beléptetési rendszer további szigorítása, valamint az őrök és az ellenőrzési járőrpontok számának növelése.

A miniszter szólt arról is, hogy a légtér biztonsága érdekében nemzetközi egyeztetések alapján a fenyegetett objektumok, így az atomerőmű légtere fölött is korrekciókat hajtottak végre a légifolyosók útvonalában. Demeter Ervin cáfolta azt a véleményt, miszerint a Paksi Atomerőmű biztonságát is szolgálja, hogy egy légvédelmi rakéta alegységet áttelepítettek a déli országrészbe. "Ez nincs összefüggésben az atomerőmű fokozott védelmével, hanem az amerikai válaszcsapást követő katonai intézkedésről van szó" - mondta.

Korábban:

Megerősítették Paks védelmét
2001. október 10.

Kalocsán a paksi erőművet féltik az afgán menekültektől
2001. október 9.

Ajánlat:

A Paksi Atomerőmű honlapja