Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mikola Bálint feleségét is kitüntették

Vágólapra másolva!
A Mikola család nemcsak nagy, de igen sok kiváló szakemberből is áll. Legalábbis ezt bizonyítja, hogy a miniszteri kitüntetésen kívül Mikola István öccse életműdíjat is kapott, felesége elismerésben részesült azon a múlt heti gyógyszerészrendezvényen, amit maga Mikola Bálint szervezett, és amelynek kiadványát fia, Mikola Gergely cége szerkesztette, sőt a kongresszus sajtótájékoztatóját is ő szervezte.
Vágólapra másolva!

A Batthyány-Strattmann László-díjon kívül A Gyógyszerészetért életműdíjat is átvehette a Gyógyszerészek Országos Kongresszusán a múlt héten az egészségügyi miniszter öccse. Az előbbi kitüntetést maga Mikola István adta át, az utóbbit a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) adományozta alapítójának és egykori elnökének.

Mikola Bálint szűk családja azonban nemcsak a családfőt ünnepelhette, a szövetség feleségét, Mikoláné Bartal Évát is elismerésben részesítette. Neki "Tíz év odaadó segítő munkájáért" fejezték ki köszönetüket, ami - mint azt Samu Antal, a MOSZ elnöke lapunk kérdésére elmondta - a gyakorlatban azt jelentette, hogy a közgazdász végzettségű Bartal Éva tíz éven át ellenszolgáltatás nélkül végezte a szövetség könyvelését.

A kitüntetettek névsora a kongresszus hivatalos kiadványában, az Ex Tempore-ban is olvasható. A kiadványt - amelynek borítójáról Mikola István mosolyog az olvasóra - a Premier Kommunikációs Iroda szerkesztette, felelős kiadója a Gyógyszerészek Országos Kongresszusának szervezőbizottsága. Ez utóbbi elnöke Mikola Bálint - aki ennek ellenére azt nyilatkozta, meglepte őt a kitüntetés -, az előbbi betéti társaság beltagja pedig Mikola Bálint fia, Mikola Gergely. Ő volt egyébként a siófoki kongresszus sajtófőnöke is.

Az m1 Ma reggel című műsorában hétfőn Mikola István ezt a következőképpen magyarázta: "Mi nagyon nagy család vagyunk, a családunkban én Fáy leszármazott vagyok, nagy bankok élén Európában, a világon mindenhol ülnek rokonaim, de máshol is ott vannak a családtagjaim, ötünknek - öten vagyunk testvérek - 24 gyerekünk van, már a gyerekeink is néhány jelentős vezetői pozícióban. Namost az, hogy én miniszter vagyok, miért jelentse azt, hogy a családomat vonal alá kell tenni..."

Az egészségügy a működőképesség határán

Az egészségügy finanszírozása elégtelen, és ennek nyomán az ágazat a működőképesség határára került - áll a Magyar Kórházszövetség közleményében. A dokumentum kitér arra, hogy a szövetség - a Magyar Orvosi Kamarával közösen - már korábban felhívta a figyelmet a kialakult helyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések szükségességére, a gyors, gyökeres megoldás fontosságára, melyet a kormánytól várnak. Ezt már a miniszterelnöknek is megírták. A közlemény szerint a kórházszövetség társszervezeteivel ismételten követelte az egészségügyben dolgozók bérének emelését, az ellátás feltételeinek biztosítását. Az ellátó személyzet tömegesen hagyja el a kórházakat, melyek osztályok bezárására kényszerülnek; az eladósodás a fekvőbeteg-intézmények jelentős részében fokozódik, mint ahogy ezt már számadatokkal is bizonyítottuk - fogalmaz a közlemény. A dokumentum megállapítja: az egészségügy ígért konszolidációjára megfelelő terv sem született, csupán bizonytalan és ellentmondó ígéretek hangzanak el az állami költségvetés jelentős, de más célra szánt tartalékai ellenére. A közlemény leszögezi: a helyzet megoldása nem tűr további halasztást, olyan többletforrásra van szükség, melyet a biztosítási finanszírozásnál nem a többi, például önkormányzati, vidéki kórháztól vonnak el. A szöveg megemlíti, hogy az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben kialakult állapot csak a "jéghegy csúcsa", ennek egyedi kezelése a kórházakon nem segít. - Az utolsó pillanatban vagyunk, várjuk a kormány intézkedését! - zárul a közlemény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről