Rigler vagyongyarapodását vizsgáltatnák

Vágólapra másolva!
Rigler Zoltán, a parlament gazdasági és építésügyi bizottságának fideszes tagja, országgyűlési képviselő vagyonbevallása nem tükrözte vagyoni helyzetét, amely lehetővé tette: 3 milliós tőkéjű cége, a BRS-2000 Építőipari Kft. többségi tulajdonossá váljon a közel milliárdos tőkéjű székesfehérvári építőipari cég, az Alba Regia Építő Vállalkozó (ARÉV) Holding Rt.-ben - állítja Világosi Gábor (SZDSZ). Az ügy érdekessége: az eladó, Brettschneider Tibor szintén 3 milliós vagyonú kft.-vel, az Allanddal nyerte el a közelmúltban a Bábolnai Ipari Park 50 hektáros területét a helyi önkormányzattól. Világosi a parlament mentelmi bizottságának vizsgálatát kéri Rigler ügyében, aki lapunknak úgy nyilatkozott: határozottan jól jön számára a minden félreértés tisztázására alkalmas vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Mire jó a vagyonbevallás, ha kis céggel milliárdos nagyságrendű céget meg lehet venni? - tette fel a kérdést lapunknak Világosi Gábor szabaddemokrata képviselő, aki országgyűlési bizottsági eljárást kezdeményez Rigler Zoltán fideszes képviselő vagyongyarapodása ügyében. A politikus Isépy Tamáshoz, a parlament mentelmi bizottságának elnökéhez fordult: Rigler Zoltán szerinte hirtelen vagyongyarapodásának vizsgálatára alakítson a testület három tagjából bizottságot.

Világosi Gábor azzal indokolta kezdeményezését, hogy Rigler és felesége tavaly nyáron 3 millió forint tőkével alapított BRS-2000 kft.-je az idén megvásárolta a 942500000 forint jegyzett tőkéjű, s a múlt esztendőben több mint 8,6 milliárd forint bevételt felmutató ARÉV építőipari holding 62 százalékát. (A cég a 13. helyet foglalja el az építőiparban a Figyelő Top 200 szerint.)

Világosi kezdeményezésében utalt arra a jogszabályra, amely szerint "az országgyűlési képviselő a képviselői megbízatásának felhasználásával jogosulatlanul bizalmas információkat nem szerezhet be, illetve nem használhat fel". Álláspontom szerint a képviselő vagyoni érdekeltségébe tartozó, s vagyonnyilatkozatában be is jelentett kft. robbanásszerű vagyongyarapodása felveti a képviselő összeférhetetlenségének kérdését - írja Világosi Gábor Isépy Tamásnak.

Rigler Zoltán korábban úgy nyilatkozott: a nagyvállalat megvásárlása után felhagy a politizálással. A Magyar Hírlap érdeklődésére ezt úgy pontosította: nem indul a következő parlamenti választáson. Nem azért, mert a pártom iránti érzéseim változtak volna - tette hozzá. A régóta építőiparral foglalkozó vállalkozó a nagy értékű cég többségi, 62 százalékos tulajdonrésze megvásárlásának körülményeit az eladók - a két Brettschneider érdekeltségébe tartozó cég és egy magánszemély - kérésére hivatkozva nem árulta el, azonban jelezte: nem csak készpénzzel, de banki hitelek segítségével is lebonyolítható egy ilyen ügylet.

Amit Rigler Zoltánról tudni lehet:

A Fidesz Győr-Moson-Sopron megyei alelnöke.

A Mélyépítő Budapest Építőipari Kft. résztulajdonosa volt 1998-tól. (E társaság a Vegyépszer Rt. alvállalkozója a gyorsforgalmi úthálózat megépítésében.)

A fideszes vezetésű megyei önkormányzat pályázatán májusban előbbi kft. nyerte el a megyei művelődési központ 600 milliós felújítását. (Az összegből 500 millió címzett támogatás.) A pályázat benyújtásakor Rigler még tagja volt a kft.-nek - ez év januárjában vált meg a cégtől, de továbbra is jó kapcsolatot ápol a kft. tagjaival. (Kisalföld, 2001. május 24.) Jó referenciát jelentett, hogy a megyei kórház rekonstrukcióját is a társaság végezte a közelmúltban.

Amit Brettschneider Tiborról tudni lehet:

A székesfehérvári építési vállalkozó a Nábob-Invest Kft. tulajdonosa, amely eddig részvényese volt az ARÉV Rt.-nek. Az ARÉV másik tulajdonos cége, az Arépszer Kft. szintén a Nábob Invest résztulajdonában áll. - társaság fő tevékenysége az épület-, híd-, alagútépítés, de autópálya-építésre is van engedélye.

Brettschneider Tibor jegyzi a Fehér Ház Építőipari Rt.-t is testvérével, Istvánnal együtt - ennek, s a Nábob Invest Kft.-nek a székhelye is azonos az ARÉV Rt. székesfehérvári címével. A Fehér Ház Rt. felügyelőbizottságának Balsay István, Székesfehérvár volt fideszes polgármestere is tagja volt 1995-97-ig. (Balsay 98-ban alapított cége, a Strabal Kft. tevékenységi körébe az épület-, híd- és alagútépítés jelenleg beletartozik.)

A Brettschneider fivérek 3 milliós tőkéjű Alland Kft.-je hetekkel ezelőtt a Bábolnai Ipari Park 50 hektáros területét nyerte el pályázaton az önkormányzattól egy tornacsarnok megépítéséért cserébe.

A nagy vállalat, az ARÉV Holding Rt. tulajdonváltása ez utóbbitól aligha független, noha elmondása szerint Rigler erről nem tudott.