<P class="MsoNormal">Megérkezett a Malév napokig veszteglő járata

Vágólapra másolva!
Hazaérkezett a Malév napokig Ganderban veszteglő járata. Az [origo]-nak nyilatkozó utas - bár két hetes nyaralása elmaradt - nem tervezi, hogy egyhamar megpróbál újból eljutni az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

Vasárnap 2 óra után néhány perccel Ferihegyen leszállt a Malév kedd óta Ganderban vesztegelő gépe. A repülő eredetileg New Yorkba indult, de a Világkereskedelmi Központ elleni merénylet miatt a Kanadai repülőtérre irányították. Móczán János, a gép kapitánya elmondta: itt volt a legjobb idő a leszállásra felajánlott három repülőtér közül.

A kedden New York helyett Ganderban landolt gép, 85 utassal a fedézetén, a terrortámadás napja - szeptember 11-óta - várta, hogy visszaindulhasson Budapestre. Leszállás után 12 órát töltöttek a fedélzeten - mondta el a kapitány - ez alatt az idő alatt szervezték meg a gendari hatóságok a hirtelen nyakukba szakadt 38 gép utasainak elhelyezését.

A reptéren 22 amerikai és 16 külföldi repülő vesztegelt. Az utasokat sportcsarnokokban, iskolákban, templomokban helyezték el - mondta el a kapitány.

A magyarokat először egy tűzoltóságon helyezték el, ahol nem voltak megfelelő higiéniás viszonyok. Egy mellékelyiség és egy zuhanyozó jutott a 85 utasra, azonban a helyiek segítőkészsége és kedvessége enyhítette a kényelmetlenségeket. Sokan felajánlották a turistáknak, hogy fürödjenek otthonukban, megpróbáltak minden módon a szorult helyzetű légiutasok segítségére sietni. A tűzoltóság egy telefonvonalat is biztosított magyar vendégeinek, ahonnan mindenki elérhette hozzátártozóit. A tűzoltóság után egy katonai támaszpontra kerültek, ahol már jobb körülmények voltak - mondák el a hazaérkezettek az [origo]-nak..

A légitársaságok presztízskérdést csináltak abból, hogy kinek a gépe indulhat előbb haza - mondta el az egyik utas. A KLM, az Alitalia és a British Airways járatai már 13-án elindulhattak hazájukba. Amikor szombaton lefeküdtek aludni, a Malév utasai még úgy számítottak, akár két nap is eltelhet, mire hazaindulhatnak. Az indulásról hajnalban értesültek, amikor felébresztették őket.

A visszaútra a repülés tilalma miatt azért is várni kellett, mert egy gép felkészítése 5-6 órát vett igénybe. A 35 éve szolgálatban lévő kapitány akkorra lett biztos abban hogy hamarosan indulnak, amikor szombat délután feltankolták a gépet. Móczán János kapitány elmondta, havi 3-4 alkalommal repül. A következő útja Oszakába vezetett volna hétfőn, de oda már biztos nem megy. A kapitány legközelebb szeptember 28-án repül - ismét New Yorkba.

A New Yorkba tartó, Gendarba irányított Malév-gép utasai többségének mehiúsult az utazása. Közülük harmincan döntöttek úgy, hogy a kanadai repülőtérről más irányban utaznak tovább, a többiek inkább visszatértek Budapestre. Nem mindegyikük vágyik arra, hogy az elkövetkező időkben Amerikába utazzon. Például az a fiatal pár, akiknek egy két hetes utazása hiúsult meg. A páros férfitagja elmondta az [origo]-nak, nem valószínű, hogy fél-egy éven belül ismét megpróbálkoznak az Egyesült Államokba utazni. .

New Yorkban még több mint 300 Malév-utas várakozik arra, hogy Budapestre visszatérhessen. Ők várhatóan hétfőn reggel 8 óra körül érkeznek meg Ferihegyre.

[origo]