Az OK a Milleniumi Országjáróval is törvényt sértett

Vágólapra másolva!
Az Országimázs Központ megsértette a személyes adatok kezelésével kapcsolatos törvényt a Milleniumi Országjáró postázásakor - derül ki az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleményéből. Ennek ellenére az ombudsman lezártnak tekinti az ügyet, mivel a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter ígérete szerint a jövőben más formában kívánják megoldani a Millenniumi Országjáró postázását.
Vágólapra másolva!

A Millenniumi Országjáró postázásával összefüggő adatkezelések több vonatkozásban nem feleltek meg a személyes adatok kezelésével kapcsolatos törvényi előírásoknak - tartalmazza az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye.Minden szempontból megfelelő, pontos törvényi felhatalmazás szükséges a polgárok név- és lakcímadatának felhasználásához - hívta fel a figyelmet Lenkovics Barnabás.

Az ügyet a nyilvánosság részletes tájékoztatásával az ombudsman maga részéről lezárta, mivel a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Stumpf István ígérete szerint a jövőben olyan formában oldják meg az Országjáró Magazin állampolgárokhoz történő eljuttatását, amelyhez nem kell személyes adatokat igényelniük.

Az Országimázs Központ a Belügyminisztériumtól idén tavasszal ingyen kapta meg több millió ember nevét és címét. Majtényi László volt adatvédelmi biztos ezért már korábban elmarasztalta a BM-et is Az OK vezetője akkor csak annyit reagált, hogy tévedésnek minősítette az adatvédelmi biztos ajánlását.

Lenkovics kinevezésekor az [origo]-nak azt mondta: nem folytatja a volt adatvédelmi biztos által megkezdett ügyeket. (Majtényi júniustól nem tölti be az adatvédelmi biztosi posztot. Az Országgyűlés eddig nem tudott új biztost választani, így jelenleg az általános biztos és a helyettes ombudsman látja el feladatait.) Az állampolgári jogok biztosa azzal indokolta döntését, hogy mivel elődje véleményét sem vették figyelembe, még kisebb az esélye annak, hogy az ő észrevételeit megfogadják.

[origo]

Korábban:

Lenkovics nem folytatja Majtényi ügyeit