Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Két év alatt két és félszeresére nőtt az Orbán-bánya dolomiteladása

Vágólapra másolva!
Noha a Dunaferrnek értékesített mennyiség tavaly az Orbán-bánya 700 ezer tonnás dolomitforgalmának csupán egytizedét tette ki, két év alatt mégis két és félszeresére növelte dolomiteladásait a gánti társaság. A Várpalota X. kavicsbányából pedig még idén, a korábban engedélyezett mennyiség nyolcszorosát, akár 400 ezer köbméter követ is kibányászhatnak külszíni fejtéssel. Legalábbis a várpalotai önkormányzat nem gördít ez elé akadályt. A bánya földtulajdonosa amúgy a városrendezési bizottság kisgazda-bizottsági tagja.
Vágólapra másolva!

Orbán Győző, aki 1999 óta a Dunaferrnek is szállít dolomitot, nemrégiben úgy nyilatkozott: tavaly 700 ezer tonna dolomitot adott el a többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft. Ennek csupán 10 százalékát tette ki az állami cégnek beszállított 70 ezer tonna kőzet.

A kérdés az: hogyan sikerült a cégnek két év alatt közel megháromszoroznia a dolomiteladás mennyiségét.

Pedig az Orbán család - a jelenlegi ismeretek szerint -nem vesz részt az autópálya-építésben. Az általa "fektetett" Várpalota X. kavicsbánya bányászati jogát is átruházta februárban azt követően, hogy a miniszterelnök kérte: ne vegyenek részt az autópálya-építésben.

A várpalotai önkormányzatról - a 30 napos kifüggesztési kötelezettség lejártával - a napokban továbbküldték a Várpalota X. kavicsbánya újabb, ezúttal a korábbi, már kitermelt mennyiség nyolcszorosára, azaz 400 ezer köbméter dolomit kavics kibányászására vonatkozó előzetes környezeti tanulmányát. Ez idő alatt egyetlen versenytárs érdeklődött a csak a hivatalban fellelhető irat iránt, neki azonban nincs fellebbezési joga - tudta meg a Magyar Hírlap.

(A várpalotai önkormányzat tavaly elutasította a bányanyitást, s utána módosították a rendezési tervet. Tudott volt ugyanis, hogy természetvédelmi területté kívánják nyilvánítani a helyszínt - értesülta lap a kérelmet elutasító tisztviselőtől). Most a környezetvédelmi felügyelőségen a sor. Hamarosan dönt: megadja-e az engedélyt.

Mint ismeretes, a Várpalota X. kavicsbánya bányászati jogát az Orbán család a cégeikben kereskedelmi, illetőleg értékesítési igazgatói szerepet játszó nyugdíjas bányaszakember, Péter Attila Bányaker 100 nevű bt.-jére ruházta át. Áprilisban pedig engedély nélkül kezdte meg innen a felcsúti Femol 97 Kft. a dolomit- szállítást az autópályához. (A föld tulajdonosa az önkormányzat kisgazda városrendezési bizottsági tagja, Völgyi Árpád).

A nyolcszoros mennyiségre az új engedélyt azok után szeretné megkapni a Veszprémi Bányakapitányságtól a Bányaker 100 Bt., hogy júniusig 1,5 hónap alatt kibányászta az egész évre engedélyezett 50 ezer köbméternyi mennyiséget. Ez felel meg annak a százezer tonna dolomitnak, amit az M7-eshez beszállított a Femol 97 Kft. - nyilatkozta korábban a Magyar Hírlapnak a cég tulajdonosa, aki a miniszterelnök focicsapatának, a Felcsút SE-nek is elnöke.

A napokban várjuk az észrevételeket - mondta a Magyar Hírlapnak a Környezetvédelmi Minisztérium Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója, Kling István. Csak a várpalotai önkormányzat és a Balaton Felvidéki Nemzeti Park tehetne ilyeneket - jelentette ki az igazgató. (Korábban környezetvédők panaszát is elfogadták, azonban idén módosították a törvényt.)

Ferenczi Krisztina

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Az SZDSZ nem kapott érdemi választ a Dunaferr-ügyben
(2001. augusztus 10.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről