Először Teller Ede kapja meg a Corvin-láncot

Vágólapra másolva!
Teller Ede kapja meg elsőként az újraélesztett Corvin-lánc kitüntetést, amelyet Várhegyi Attila, a kulturális tárca politikai államtitkára nyújt át jövő kedden, San Franciscóban az idős tudósnak - közölte szombati számában a Népszabadság. A Horthy-korszak legmagasabb tudományos-kulturális kitüntetését annak idején Teller - zsidó származása miatt - nem kaphatta volna meg.
Vágólapra másolva!

A most 93 éves Teller Ede budapesti tanulmányait követően Németországban végezte egyetemeit, Hitler hatalomra kerülésekor göttingeni állását feladva előbb Koppenhágába, majd Londonba, végül 1935-ben az Egyesült Államokba távozott. Itt részt vett az atombomba kifejlesztését célzó történelmi Manhattan-tervben, később a nevéhez fűződik a hidrogénbomba létrehozása, majd Reagan elnöksége alatt a csillagháborús program egyik ösztönzője volt.

Teller Ede a Népszabadságnak elmondta: nagy hálával fogadja a kitüntetést. Hozzátette: szeretne Magyarországra költözni, de családja Amerikában él, és egészségi állapota sem teszi már nagyon lehetővé a költözést.

[origo]