A fogyatékosok jelentős része nem jut támogatáshoz

Vágólapra másolva!
Ezen a héten kezdik meg a magyarországi fogyatékosok szociális támogatásának folyósítását, de az összeget az eddiginél jóval kevesebben vehetik majd kézhez. Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében ugyanis a jogszabályban előírt segédeszközök nélkül élő fogyatékosok nem jogosultak támogatásra.
Vágólapra másolva!

A fogyatékosok támogatásáról szóló tavalyi törvénymódosítás kizárta a jogosultak köréből azokat, akik a jogszabályban meghatározott segédeszközök közül egyet sem használnak. Segédeszköznek tolókocsi, járókeret és egyéb, a mozgást megkönnyítő eszköz számít. Nem szerepel a jogszabályban a beépített protézis, ami sok mozgásképtelen embert foszt meg a támogatástól. E tekintetben a törvény tehát “egészségesnek” tekinti őket.

Ugyancsak a támogatástól megfosztottak körét gyarapítják azok a fogyatékosok, akiket súlyos betegségük ágyhoz láncol (tetraplegia, egyéb bénultság, izomsorvadás), hiszen ők még tolókocsiban sem képesek a mozgásra.

Országos jelenség, hogy egyre kevesebben veszik kézhez a fogyatékossági támogatást (11 902 forint, a nyugdíjminimum 65 százaléka). A civil szervezetek adatai alapján a beadott folyamodványokra csak az esetek egyharmadában születik pozitív válasz. Baranya megyében a háromezer idei kérelemből csak 554-et tartottak megalapozottnak, és kilencszázat elutasítottak. A döntés ellen az érintett fellebbezéssel élhet, amit az Országos Orvosszakértői Intézethez kell benyújtani.

Az ellentmondás kiküszöbölésére már történtek lépések: “A Magyar Fogyatékosügyi Tanács már jelezte észrevételeit az Egészségügyi és Szociális Bizottságnak. A bizottság tagjai már foglalkoznak egy jobb tervezet elkészítésének lehetőségével” - mondta el lapunknak Vojnik Mária, az Egészségügyi és Szociális Bizottság szocialista tagja.

Másik tényező, amiért a fogyatékossági támogatást kevesebben veszik fel, hogy jelenleg ennek összege alacsonyabb, mint a családi pótlék. A kettőt együtt azonban nem lehet igényelni, így aki mindkettőre jogosult, az minden bizonnyal a családi pótlékot választja majd.

Egyedül a halmozottan fogyatékos ember esetében lesz érdemes a fogyatékossági segélyt választani, hiszen ennek összege a mindenkori nyugdíjminimum 80 százaléka (egyedül élő esetén 95 százaléka). Ez a 14 648 forint nem sokkal ugyan, de több az emelt összegű családi pótlék keretében folyósított összegnél.

A törvénymódosítás így gyakorlatilag kizárja a támogatásra jogosult fogyatékosok nagy részét a valósan támogatottak köréből.

[origo]