22 képzésre kell alkalmassági vizsga

Vágólapra másolva!
Építészmérnök, tervezőgrafikus, tanító, diplomás ápoló – csak néhány azok közül a szakok közül, amelyekhez alapkövetelmény az alkalmassági vizsga letétele. A győri Széchenyi István Egyetemen 22 képzéshez van erre szükség.
Vágólapra másolva!

A hatályos felsőoktatási felvételi kormányrendelet tartalmazza, hogy mely szakok esetén szükséges egészségügyi vagy pályaalkalmassági vizsgát tenni. Az alkalmassági vizsgák esetén bizonyos intézmények vizsgadíjat kérhetnek, azonban a Széchenyi Egyetem vizsgái díjmentesek. A vizsgabehívót az egyetem küldi meg a jelentkezők részére, a vizsgán elért teljesítményt pedig nem pontszámmal, hanem „megfelelt" vagy „nem felelt meg" minősítéssel értékeli a bizottság.

A Széchenyi István Egyetem 22 képzésén szükséges alkalmassági vizsgát tenni, melyek a következők:

építészmérnöki osztatlan, tanári (mérnöktanár) osztatlan, tanári (zenetanár) osztatlan, rekreáció és életmód BSc, tervezőgrafika BA, formatervezés BA, építőművészet BA, előadó-művészet BA, tanító BA, építészmérnöki BSc, egészségügyi gondozás és prevenció BSc, ápolás és betegellátás BSc, karmester MA, tervezőgrafika MA, klasszikus hangszerművész MA, formatervező művész MA, építőművész MA, tanári (agrármérnöktanár – mezőgazdaság) mester, tanári (mérnöktanár) mester, tanári (zenetanár) mester, tanári (zeneművésztanár) mester, Építész MSc.


A tanító BA képzésen országosan egységes az alkalmassági vizsga követelmény, melynek részletes adatai a felvi.hu weboldalon találhatóak.


Az építészmérnöki BSc és építészmérnöki osztatlan képzések rajz alkalmassági vizsgáira felkészítő kurzust indít a Széchenyi Egyetem.


A rekreáció és életmód BSc képzés esetén követelmény sikeresen teljesíteni a motoros alkalmassági vizsgán, mely esetben a fizikai terhelhetőséget mérik. Azonban a jelentkezők számára a motoros alkalmassági vizsga alól felmentés kérhető abban az esetben, ha a testnevelés érettségi eredménye legalább jó minősítésű.

Széchenyi Egyetem


A Design alapképzések esetén az első forduló – szakmai alkalmassági vizsga – a bemutatkozó felvételi anyag (portfolió) benyújtása online módon történik, az értékelése: megfelelt/nem felelt meg. A második fordulón – a gyakorlati vizsgán – a szakmai alkalmassági vizsga fordulóján megfelelt felvételizők vehetnek részt. A gyakorlati vizsga rajzi-, plasztikai-, tervezési- és konstrukciós feladatokból, valamint a jelentkezőkkel történő személyes interjúból áll.


A Design mesterképzések esetén a felvételhez szükséges gyakorlati vizsgához a jelentkezőnek előzetesen a szakmai munkásságát bemutató portfóliót és motivációs levelet kell beadnia elektronikus úton.


A zeneművészeti alapképzések és mesterképzések esetén a felvételi a Művészeti Kar által kiadott követelmények teljesítése szükséges.


A csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakra, a tanító, óvodapedagógus és konduktor alapképzési szakokra jelentkezők számára, valamint a nemzetiségi tanító és óvodapedagógus alapképzési szakokra jelentkezők számára három féle alkalmassági vizsga van, ezekről részletes információk szintén a Felvi.hu oldalon találhatók.