Mobil biolabort találtak Irakban

Vágólapra másolva!
Amerikai hivatalos jelentések szerint Irak északi részén egy teherautóra épített, biológiai fegyverek előállítására alkalmas mobil laboratóriumot felfedeztek fel.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma tájékoztatása szerint a biológiai fegyverek előállítására alkalmas mozgó laboratórium április 19-én jutott a szövetséges erők kezébe, az észak-iraki Kalif közelében. A terepszínűre festett utánfutó-laborban eddig intenzív kutatások ellenére sem sikerült biológiai fegyverekre lelni.

A laboratóriumot egy páncélosok szállítására alkalmas utánfutóra építették. A labor biológiai fegyverek előállítására van berendezve- nyilatkozták a védelmi minisztériumban. A felszerelés alkalmas betegséghordozó mikroorganizmusok előállítására.

Colin Powell amerikai védelmi miniszter február 5-én az ENSZ Biztonsági Tanács előtt elmondott beszédében azzal vádolta Irakot, hogy mozgó laboratóriumokban biológiai tömegpusztító-fegyvert állít elő, ezzel megsérti az ENSZ 1441-es határozatát, ami az országra nézve komoly következményeket vonhat maga után. Az iraki ENSZ nagykövet cáfolta Powell állításait.

Néhány nappal az amerikai védelmi miniszter beszéde után egy német segélyszervezet munkatársa egy tévéinterjúban elmondta, hogy a nyolcvanas években Németországból legalább nyolc mobil labort, és biológiai és vegyi-fegyver alapanyagot szállítottak Irakba.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az Irak elleni hadjáratot az ott feltételezett tömegpusztító-fegyverek elpusztításáért indították, eddig azonban nem sikerült bizonyítani, hogy Szaddámnak valóban voltak ilyen fegyverei.