Tűzharc Bagdad mellett és Moszulban

Vágólapra másolva!
Az amerikai gyalogosok tűzharcot vívtak csütörtökön Bagdadtól északra egy iraki alakulattal. Az összecsapás során közel száz irakit ejtettek foglyul, és kilőttek néhány T-72-es tankot. Bizonytalan a helyzet Moszulban, ahol feltételezett bankrablókkal keveredtek tűzpárbajba az amerikaiak.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak oldalahttp://origo.hu/irak/

Az amerikai 4. gyalogos hadosztály egységei csütörtökön Bagdadtól északi irányban nyomultak előre, ahol harcba bocsátkoztak iraki fegyveresek egy csoportjával. Megsemmisítettek néhány T-72-es harckocsit, megöltek néhány irakit, és foglyul ejtettek közel százat - közölte Vincent Brooks, az amerikai erők Katarban működő központi parancsnokságának szóvivője.

A brit egységek ellenőrizte Dél-Irakban brit katonai járőrökre gránátot dobtak egy bászrai híd közelében - közölte a szóvivő, de nem részletezte, hogy a támadásnak voltak-e áldozatai.

Továbbra is bizonytalan a helyzet Moszulban, ahol az amerikai tengerészgyalogosok szerdán újból tüzet nyitottak irakiakra. A szerdai összetűzés egy bankban történt, ahol a koalíciós erők és a velük járőröző iraki rendőrök feltételezett bankrablókra lőttek. A szóvivő szerint a szövetségesek csak az ellenük irányuló fenyegetésre válaszolva használták fegyvereiket. A koalíciós erők, bár hat napja harc nélkül vonulhattak be a városba, Moszul tényleges ellenőrzésétől még távol vannak - állapította meg az AFP helyszínen levő tudósítója.