Támadták Szaddám szülővárosát

Vágólapra másolva!
Amerikai harci gépek iraki állásokat bombáztak a Bagdadtól északra fekvő Tikrit városa körül. A város környékén a Szaddám Huszeinhez leginkább hűséges családok és törzsek élnek. Amerikai lapértesülések szerint a térségben arab önkéntesek ellenőrzésük alá vontak egy Bagdadba vezető utat.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Frank Thorp amerikai százados szerdán bejelentette, hogy a szövetséges légierő az iraki katonai állások mellett az elmúlt 24 órában folyamatosan bombázta - mint a százados fogalmazott - "Szaddám Huszein rendszerének célpontjait" is, miközben a szárazföldi erők "folytatják előrenyomulásukat észak felé". A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Tikrit, Szaddám Huszein szülővárosa nagyon fontos az iraki rendszer számára. Itt élnek a Szaddámhoz leginkább hű családok. Kedden Vince Brooks amerikai tábornok közölte: úgy tudják, hogy Tikritben fontos iraki ellenőrzési és irányító központok vannak.

A The Washington Post szerdai számában amerikai tisztekre hivatkozva arról számolt be, hogy több ezer, különböző arab országokból érkezett harcos ellenőrzése alá vont egy Bagdadba vezető utat a térségben. Az önkéntes harcosok többségükben a palesztin területekről, Egyiptomból, Szíriából, Libanonból, Algériából, Jemenből és Marokkóból érkeztek. Pontos számukat nem tudják, egy tengerészgyalogos parancsnok becslése szerint körülbelül 3000-en lehetnek, s közülük, a palesztinokat leszámítva, kevesen kaptak katonai kiképzést - írta az amerikai lap.