Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szövetséges csapatok elfoglalták Kerbelát

Vágólapra másolva!
Sikerült betörniük vasárnap az iraki fővárostól mintegy 110 kilométerre délnyugatra fekvő Kerbela város központjába az amerikai inváziós erőknek. Az ellenállás csekély volt, így hamar elhallgattak a fegyverek. 
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Az amerikai egységek szombaton indítottak nagyszabású támadást - hatalmas légi és tüzérségi támogatással - Kerbela ellen, ahol súlyos utcai harcokat vívtak, háztömbről háztömbre haladtak előre. A csapatok vasárnap betörtek a város központjába, ahol közép-európai idő szerint déltájban már csend volt. Az ellenállás a reggeli órákban megszűnt a Reuters helyszíni jelentése szerint.

Iraki félkatonai erők a háztetőkön bujkálva gránátokkal és géppisztolyokkal lőtték az amerikai katonákat. Az amerikaiak harci helikoptereket, tüzérségi lövegeket és más nehézfegyvereket is bevetettek. Amerikai harci gépek szombaton szétbombázták az iraki Köztársasági Gárda kerbelai létesítményeit, a kormányzó Baasz Párt helyi székházát és egy lőszerraktárat.

A vasárnapi hivatalos amerikai bejelentések szerint a szombati harcokban csak egy amerikai katona halt meg, míg iraki oldalon állítólag több tucatnyian vesztették életüket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről