Leghevesebb légicsapások a háború kezdete óta

Vágólapra másolva!
Az amerikai-brit légierő csapást mért szombat éjjel az észak-iraki Kalak térségére. A Moszultól mintegy 40 kilométerre keletre fekvő település közelében öt nagy erejű robbanás hallatszott közép-európai idő szerint szombat este fél tíz és tíz óra között.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az AFP helyszíni tudósítójának beszámolója szerint két bomba hullott a Kalak fölé magasodó domb tetejére, az iraki erők főhadiszállására, egy másik a domb mögött, egy pedig az előtte kiépített iraki állásokat találta el. Az ötödik célpontja Kalak közelében, a Gair faluban lévő iraki központ volt.

Kalaknál húzódik a demarkációs vonal az iraki hatóságok, illetve a kurdok ellenőrzése alatt álló területek között.

A Reuters helyszíni beszámolója szerint a szövetséges légierő vasárnap hajnalban folytatta a csapásmérést Bagdadra. Mintegy tíz nagy erejű robbanás rázkódtatta meg a belvárost közép-európai idő szerint hajnali egy óra körül. Kéttucatnyi robbanás döreje hallatszott a Köztársasági Gárda város szélén, úgy délről mint északról kiépített állásai felől.

Az ITAR-TASZSZ az NHK japán televízió helyszíni riportját ismertetve azt jelentette, hogy belvárosi lakónegyedeket ért támadás. A négy-ötemeletes lakóházak között találhatók a kormányzó Baasz párt épületei és kormányhivatalok is. Több lakóházban tűz ütött ki.

Daniel Darnell dandártábornok, a légicsapásokat összehangoló, a szaúd-arábiábiai amerikai támaszponton felállított parancsnoki központ vezetője az AP-nek elmondta, hogy a légicsapások háromnegyed része most már a Köztársasági Gárda Bagdad körüli állásai ellen irányul.

A koalíciós tűzerőt tovább fokozza, hogy szombaton először már Irak területéről indultak bevetésre amerikai repülők. A CNN tudósítójának beszámolója szerint A-10-es páncélvadász-repülőgépek szálltak fel egy Bagdadtól délre fekvő, az irakiaktól elfoglalt támaszpontról. Ez azt jelenti, hogy az A-10-esek jóval több időt tölthetnek levegőben és hajthatnak végre akciókat Irakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!