Orosz titkosügynökök tárgyalnak Bagdadban

Vágólapra másolva!
Orosz lapértesülések szerint az orosz titkosszolgálat tárgyalt Bagdadban arról, hogyan szerezhetik meg az iraki titkosszolgálat archívumát, ha megbukik Szaddám Huszein rendszere. Az iraki dokumentumok segítenének Oroszországnak az ország érdekeit megvédeni a háború utáni Irakban.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz újság forrásmegjelölést nem tartalmazó cikke szerint az orosz külföldi felderítés munkatársai tárgyaltak Bagdadban arról, hogyan szerezhetik meg az iraki titkosszolgálat archívumait, ha megbukik a Huszein-rendszer.

Az archívumok három szempontból jelentenének nagy nyereséget Oroszországnak: segítenék az orosz érdekek védelmét a háború utáni Irakban, könnyítenék annak megállapítását, hogy milyen mértékben pénzelt a Huszein-rezsim orosz politikai pártokat és mozgalmakat, és megismertetnék az orosz titkosszolgálatokat iraki ügynökök más országokban végzett tevékenységével.

Az újság, amelyről azt tartják, hogy jó katonai és titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezik, úgy véli, hogy ugyanerről a témáról tárgyalt februári bagdadi látogatása során Szaddám Huszein elnökkel Jevgenyij Primakov, Vlagyimir Putyin orosz államfő megbízottja. A Közel-Kelet-szakértő akadémikus egy ideig a szovjet külföldi hírszerzés vezetője volt.