Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Trágyát hordtak Aznar pártjának székházához

Vágólapra másolva!
Újabb tüntetések voltak kedden este Európa több nagyvárosában az iraki háború ellen. A San Franciscó-i békeharcosok országos polgári engedetlenségi megmozdulást hirdettek. Összecsapások voltak a tüntetéseken Ausztráliában és Dél-Koreában.
Vágólapra másolva!

8000 egyetemista és középiskolás diák vonult fel kedden Párizsban, hogy szolidaritásáról biztosítsa az iraki népet. Békegyűléseket tartottak több egyetemi központban, Saint-Denis-ben és Nanterre-ben is. A kedden Bercy-ben fellépő Sir Paul McCartney a közönség hangulatától elragadtatva együtt énekelte hallgatóságával John Lennon legendás békedalát, a Give Peace a Chance-t.

Barcelonában 700 kilogrammnyi friss trágyát hordtak egyetemisták a José Maria Aznar kormányfő vezette spanyol Néppárt székháza elé. Kedden 5000 diák és tanár tüntetett a katalán fővárosban a háború ellen. Barcelona főutcáit blokád alá vették, és a tanárok megafonon előadásokat tartottak a nemzetközi jogról.

az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Brnóban hat cseh béke-, illetve környezetvédő mozgalom felhívására tartottak békemegmozdulást, egyaránt háborús bűnösnek bélyegezve Szaddám Huszein iraki és George Bush amerikai elnököt.

A San Franciscó-i békeszervezetek kedden bejelentették: folytatják megmozdulásaikat annak ellenére, hogy az elmúlt öt napban több mint 1700 békeaktivistát vett őrizetbe a rendőrség. A kaliforniai város tüntetői április 7-re országos mozgalmat hirdettek meg mindazon cégek ellen, amelyek vélhetően hasznot húznak az iraki háborúból.

Sydneyben a városközpontban csaptak össze a tüntető diákok és a rendőrök. A közel 10 ezer főnyi tömeg kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálta meg a rendőröket, akik közül hárman fejsérüléseket szenvedtek. Tizennégy diákot őrizetbe vettek. Ez volt az első eset, hogy a napok óta tartó ausztráliai tiltakozások agresszív cselekedetekbe csaptak át.

Ugyancsak zavargások voltak Szöulban, ahol szélsőbaloldali tüntetők meg akarták rohamozni az Egyesült Államok nagykövetségét, és robbantásos merénylettel fenyegettek egy McDonald,s gyorséttermet. A rendőrök mintegy 50 tüntetőt állítottak elő a két helyszínen.

Az új-zélandi Aucklandben egy dominikánus szerzetes és egy katolikus munkás saját vérével rajzolt keresztet az amerikai főkonzulátus bejárata előtti szőnyegre. Auckland püspöke elítélte az akciót, és bocsánatot kért az amerikaiaktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről