Az amerikaiak nem tudják megvédeni a felkelőket

Vágólapra másolva!
Ellentmondásos hírek érkeznek a kedden kezdődött bászrai népfelkelésről. A BBC tudósítója szerint a stratégiai fontosságú dél-iraki városból szerdán iraki katonák és milicisták menekültek. Az amerikai védelmi miniszter ugyanakkor óvatosságra int, mert a szövetségesek egyelőre nem tudnák megakadályozni a felkelés vérbe fojtását. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió városban tartózkodó tudósítója szerint ugyanakkor semmi nem utal arra, hogy a városban felkelés tört volna ki.
Vágólapra másolva!
Forrás: REUTERS
Reuters

Még nem lehet pontosan tudni, milyen méreteket ölt az a síita felkelés, amely kedden kezdődött Irak második legnagyobb városában, Bászrában - közölte Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Az Egyesült Államok álláspontja szerint nem szabad elsietni a dolgokat, mert nem biztos, hogy a szövetséges csapatok minden helyzetben képesek lesznek segíteni - intette óvatosságra a siítákat Rumsfeld.

"Akik annyi idősek, mint én vagyok, pontosan emlékeznek mindarra, ami Kelet-Európában történt az ötvenes évek közepén" - mondta a védelmi miniszter -, "amikor a diktatúra ellen kitört népfelkelés vérfürdőbe torkollt. Ezért kell óvatosnak lenni, mindaddig, amíg nem leszünk képesek hathatósan beavatkozni."

Irak-oldalhttp://origo.hu/irakFriss hírek SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

"Bászrában a brit-amerikai egységek ellenőrzik a repülőteret, de nem az egész várost, ahol egyelőre tartják magukat az irakiak. A hatalmon lévő Baath Párt emberei képesek vérbe fojtani a felkelést" - tette hozzá Rumsfeld.

A bászrai felkeléssel kapcsolatos híreket iraki síita ellenzékiek kedd este megerősítették.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint viszont semmi jele nincs felkelésnek Bászrában, a dél-iraki síita nagyvárosban. Bászra utcái nyugodt képet mutatnak, és semmi jele erőszaknak vagy nyugtalanságnak - mondta szerdán a katari műholdas televízió tudósítója. Minden, amit hallani lehet, távoli robbanások délen, és ezért feltételezzük, hogy ott tartós harc folyik - idézte az al-Dzsazíra jelentését a Reuters. Az al-Dzsazíra azon kevés televíziók egyike, amelynek még saját tudósítója van az amerikai és brit szárazföldi csapatok ostromgyűrűjébe zárt városban.

A BBC ugyanakkor arról is beszámolt, hogy szerdán iraki katonák és milicisták megpróbáltak elmenekülni a dél-iraki városból. Bászra közvetlen közelében heves harcok dúltak szerdán, a brit "Sivatagi Patkányok" hadosztály felvette a harcot a kitörni próbáló ellenséggel - jelentette a BBC tudósítója.

A brit csapatok egyelőre nem nyomultak be a kikötővárosba, ahol keddi hírek szerint zendülés tört ki kormánycsapatok ellen. Bászra lakosságának túlnyomó részét síiták teszik ki, akik nem hívei a szunnita bagdadi rezsimnek. A katari székhelyű szövetséges parancsnokság alá rendelt brit vezérkari főnök, Peter Wall vezérőrnagy is kijelentette, hogy a szövetségeseknek még nincs világos képük a felkelés méreteiről, de azt mindenképpen biztatónak tartják.