Blair: Letörjük az ellenállást

Vágólapra másolva!
Jelentős eredményt értek el a háború öt napja alatt a szövetséges erők, már kétszer akkora területet foglaltak el, mint 1991-ben az Öböl-háborúban. Ezt Tony Blair brit miniszterelnök közölte keddi sajtótájékoztatóján Londonban. Blair szerint a háború a tervek szerint halad, az ellenállást le fogják törni, és Szaddám Huszeint elmozdítják posztjáról.
Vágólapra másolva!

A háború eddig öt napja alatt jelentős eredmény értek el a szövetségesek - közölte Tony Blair brit miniszterelnök kedd délutáni sajtótájékoztatóján Londonban. A hadmozdulatokat az 1991-es Öböl-háborúhoz hasonlította a politikus, és közölte, hogy kétszer akkor területet foglaltak eddig el, mint akkor többhetes bombázásokat követően. A brit kormányfő szerint az Irak elleni háború a terveknek megfelelően halad.

Az aktuális harci eseményekről beszámolva Blair elmondta, hogy az amerikai egységek összecsaptak Kerbelánál a Köztársasági Gárda Medina hadosztályával, amelynek állásait jelenleg a légierő támadja. Mint Blair mondta, az amerikai tengerészgyalogosok al-Kud térségében a Köztársasági Gárda Bagdad hadosztályával állnak szemben.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irak/A legfrisseb hírek a háborúról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a hadmozdulatokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Umm Kaszr már biztonságos, Bászrában viszont továbbra is az irakiak ellenőrzik a város kulcsfontosságú pontjait - közölte Blair. Hozzátette, a brit katonák benyomultak az-Zubairba, ahol a kisebb iraki ellenálló egységeket számolják fel.

A brit miniszterelnök szerint nem meglepő az iraki egységek heves ellenállása, mivel annyira függnek a rezsimtől, hogy ha az megdől, nem lesz hova menniük. A brit kormányfő kijelentette, le fogják törni az ellenállást.

Tony Blair az iraki polgároknak intézett üzenetében közölte, hogy Szaddám Huszeint el fogják távolítani, és az irakiak jobb jövőre számíthatnak.

A politikus a kialakult humanitárius helyzetről azt mondta, hogy nem a háború okozta, hanem már régebb óta így van. Blair a nemzetközi segélyszervezetek adatait ismertetve közölte, hogy az elmúlt öt évben 400 ezer 5 éven aluli iraki gyermek vesztette életét a nem megfelelő ellátás miatt. A brit kormányfő szerint Irak 22 milliós lakosságából 16 millióan napról napra élnek, és nagyban függnek attól a 45 ezer segélyosztó állomástól, amelyek az iraki rezsim irányítása alatt vannak.

Tony Blair szerint az amerikai-brit koalíció elkötelezett, hogy együttműködjön az ENSZ-szel a humanitárius helyzet rendezésében. Mint mondta, Kuvaitban hatalmas mennyiségű segélyszállítmány vár, hogy Irakba juttassák, és a Galahad nevű hajó, szintén segélyszállítmányokkal megrakva, csak arra vár, hogy megtisztítsák az Umm Kaszr kikötőjébe vezető vízi utat az aknáktól. A politikus beszámolt arról is, hogy brit mérnökök megkezdték egy vízvezeték kiépítését Kuvaitból Dél-Irakba.

Tony Blair közölte, szerdán találkozik George Bush amerikai elnökkel, akivel a Szaddám Huszein utáni Irakról folytat majd megbeszéléseket, de New Yorkban meglátogatja Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, akivel szintén a háború utáni Irakról tárgyalnak majd. Blair megismételte: központi szerepet szánnak az ENSZ-nek a háború utáni Irakban.