Blair: a tervek szerint halad a hadművelet

Vágólapra másolva!
A brit kormányfő szerint az eddig bekövetkezett tragédiák ellenére a tervek szerint halad az iraki hadművelet. Tony Blair, aki vasárnap este haditanácsot tartott belső kabinetjével a Downing Streeten, az Irakban harcoló brit haderőnek küldött rádióüzenetében azt mondta, hogy az ország a széleskörű háborúellenes tiltakozások ellenére egyként felsorakozott a hadsereg mögött, "néhány szélsőséges esettől eltekintve".
Vágólapra másolva!

Tony Blair brit miniszterelnök szerint a tervek szerint halad az iraki hadművelet. Blair úgy vélte, hogy a brit lakosság felsorakozott a hadsereg mögött a háború ellenes tiltakozások ellenére. Vasárnap délután George W. Bush amerikai elnök is azt nyilatkozta újságíróknak, hogy az iraki hadművelet rendben halad. A szövetséges csapatok lassan elérik céljukat - fogalmazott.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép Irakról és a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Szombaton brit háborúellenes szervezetek 200 ezres tiltakozó megmozdulást rendeztek a londoni Hyde Parkban, de a részvétel messze elmaradt az ugyanitt február közepén rendezett tömegtüntetéstől, amelyen a hatóságok szerint egymillióan, a szervezők szerint 2,2 millióan voltak. A brit haditanácson Sir Michael Boyce tengernagy, a brit vezérkar főnöke arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy a szövetségesek a tervek szerint haladnak, és "tényleges eredményeket" érnek el.

Blairt tájékoztatták arról a vasárnap hajnali incidensről, amelyben egy amerikai Patriot rakétaüteg tévedésből lelőtt egy brit Tornado GR4-es harci gépet, de a miniszterelnököt arról is biztosították, hogy valótlanok azok a hírek, amelyek több más brit pilóta lelövéséről és foglyul ejtéséről szólnak. Boyce tengernagy arról is beszámolt, hogy nincsenek friss hírek Szaddám Huszein iraki elnök és fiai egészségi állapotáról.

Vasárnap több brit lap is értesüléseket közölt Huszein és idősebbik fia, Udaj súlyos sérüléséről, illetve ez utóbbi esetleges haláláról. A The Sunday Telegraph értesülése szerint a brit háborús kabinetet a hétvégén a hírszerzés vezetői úgy tájékoztatták, hogy Szaddám Huszein a támadásban elszenvedett sérülései miatt vérátömlesztésre szorult, de állapota nem életveszélyes.

A vezető konzervatív vasárnapi brit lap úgy tudja, hogy a brit hírszerzés szerint Huszein idősebbik fia, Udaj szintén súlyosan megsérült, esetleg meg is halt, amikor az amerikai légierő hírszerzési értesülések alapján csütörtök hajnalban hirtelen támadást intézett az iraki felső vezetés feltételezett tartózkodási helye ellen.