Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több százezres tüntetések a háború ellen

Vágólapra másolva!
Hatalmas tüntetéseken tiltakoznak az iraki háború ellen Európa-szerte és a mohamedán világban. Több mint százezren tüntettek Olaszországban és Görögországban, de hatalmas tömeg gyűlt össze Brüsszelben és Dániában is. Összecsapások robbantak ki pénteken az iraki háború ellen tüntetők és a rendőrség között az isztambuli Beyazit nagymecset körül az ünnepi ima után. Legalább két embert - köztük egy kisgyereket - megöltek Jemenben a háború ellenes tüntetéseken. Diyarbakirban százezer kurd vonult az utcákra. Egyiptomban, Jemenben, Jordániában és Malajziában többezres tüntetések voltak az iraki háború ellen.
Vágólapra másolva!
Képek a tüntetésekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/030321_tunt/index2.html', 500, 400)Irak-oldalhttp://origo.hu/irak

Az Olasz Földművesek Szövetségének szervezésében több mint százezer olaszországi kistermelő tüntetett pénteken Rómában az iraki háború ellen. Eredetileg szakszervezeti jellegű követelések nyomatékossá tétele lett volna a tüntetés célja. A még decemberben elhatározott tüntetést a szövetség felhívására átváltoztatták háborúellenes tiltakozássá. Hivatalos közlés szerint százezren, a szervezők szerint kétszázezren vonultak végig az olasz főváros központján, tiltakozva a háború ellen és az ellen, hogy az olasz kormány közvetve támogatást nyújt ehhez a háborúhoz.

A csütörtöki tömegtüntetés után pénteken újabb hatalmas tiltakozó akció volt Athénban. A rendőrség szerint 150 ezer, a szervezők szerint több mint 200 ezer ember tiltakozott az iraki háború ellen a görög főváros utcáin. A tüntető menet vonulásának végpontja az amerikai nagykövetség volt, amely a háború kitörése óta biztonsági okokból zárva tart a nem szűnő tiltakozások miatt. Az utóbbi években nem voltak a mostanihoz fogható heves és tömeges tüntetések a görög fővárosban - írta jelentésében az AFP.

Forrás: EPA
Tüntetés Athénban

Több ezer - a rendőrség szerint 17 ezer - ember tüntetett Brüsszelben az Irak-ellenes angol-amerikai offenzíva második napján. A tiltakozó megmozdulás időben egybeesett az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletével. Az Európai Szakszervezetek Szövetsége által szervezett megmozdulás részvevőinek többsége a három legnagyobb belga szakszervezet tagjai közül került ki, de néhány francia, német és osztrák szakmai szervezet is elküldte képviselőit a tiltakozó akcióban való részvételre. Több száz brüsszeli diák is csatlakozott az amerikai-brit fegyveres akciót elítélő tüntetéshez.

Koppenhágában, a parlamentnek otthont adó Christianborg-kastély épülete előtt több mint ezer középiskolás tartott tüntetést és ülősztrájkot a háború ellen, valamint amiatt, hogy a dán kormány támogatja az amerikai-brit háborús erőfeszítéseket. Ezzel egy időben néhány Amerika-barát fiatal ellentüntetést tartott amerikai zászlók alatt. A dán rendőrség megerősítette Per Stig Moller konzervatív miniszterelnök, több miniszter és néhány parlamenti képviselő őrizetét, mert attól tart, hogy az Irak elleni amerikai-brit támadást támogató magatartásuk miatt merényletet kísérelhetnek meg ellenük - jelentette az AFP francia hírügynökség dán rendőri forrásra hivatkozva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről