Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bászra felé nyomulnak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Az amerikai csapatok megkezdték a dél-iraki Bászra város bombázását. A CNN arról adott hírt, hogy egy újabb amerikai hadosztály is átlépte az iraki határt. Az egyik tengerészgyalogos egység előrenyomulása során, alig 200 méterrel a dél-iraki határ átlépése után ellenállásba ütközött: páncélelhárító rakétákkal és más gyalogsági fegyverek tüzével  fogadták a behatolókat az irakiak. A térségben komoly tűzharc bontakozott ki. A szárazföldi akció csütörtökön délután indult, nem csak amerikai, de kuvaiti csapatok is megütköztek az irakiakkal. Brit csapatok is benyomultak Irakba.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIAz Egyesült Államok hadseregének 3. gyalogos hadosztálya Kuvaitból iraki területre lépett, és a dél-iraki Bászra város felé vonul. Az előnyomulás heves tűzérségi előkészítés után kezdődött. Irakban észak felé nyomul az amerikai 1. tengerészgyalogos felderítő hadosztály is. Több ezer páncélozott járművel nyomulnak az amerikaiak Irak területén észak felé, és többször összecsaptak már iraki tankokkal.

Az egyik tengerészgyalogos egység előrenyomulása során, alig 200 méterrel a dél-iraki határ átlépése után ellenállásba ütközött: páncélelhárító rakétákkal és más gyalogsági fegyverek tüzével fogadták a behatolókat az irakiak. Mint az amerikai egységekkel haladó Reuters-tudósító péntek reggel a helyszínről jelentette, a térségben komoly tűzharc bontakozott ki. Az amerikaiak a brit tüzérség támogatását kérték, amely tűz alá vette az iraki állásokat. Az irakiak szovjet tervezésű, "Sagger" (NATO-kódjel) harckocsielhárító rakétákat vetettek be. A Reuters tudósítója egyelőre nem tudja, hogy voltak-e veszteségeik a tengerészgyalogosoknak és azt sem közölte, hogy pontosan hol léptek be iraki területre.

Tony Blair brit miniszterelnök esti tévébeszédében így fogalmazott: "harcolunk földön, vizen, levegőben".

Az iraki televízió a támadással kapcsolatban csak annyit közölt, hogy "idegen csapatok megpróbáltak erőszakosan benyomulni az iraki-kuvaiti határon keresztül".

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter nyilatkozata szerint az iraki ellenállás csekély, a csapatok gyorsan haladnak. Rumsfeld úgy tudja, hogy több olajkutat is felgyújtottak az irakiak Bászra környékén. A stratégiailag fontos várost az AP hírügynökség értesülései szerint egy ezer fős brit egység közelítette meg a legjobban.

A kuvaiti hírügynökség szerint a szövetségesek a kuvaiti határ közelében fekvő, olajfinomítója miatt stratégiai fontosságú Umm-Kaszrt már elfoglalták, ugyanakkor ezt az iraki jelentések tagadják. Péntek reggel brit tisztek is megerősítették, hogy a várost még nem foglalták el, de hamarosan remélik, hogy estére beveszik.

Magyar idő szerint hajnali egy óra körül erős légitámadások is érték dél-iraki célpontokat. Moszult és Bászra városát is bombázták az amerikai gépek. Bászra lehet az első iraki nagyváros, amit elfoglalhatnak a nyugati szövetségesek. Bászrát éjjel egyre hevesebben bombázzák. Az Irak északi részén lévő Moszulban az iraki légvédelem viszonozta a tüzet.

Az első szárazföldi akció akkor következett be, amikor a szintén már Irakban harcoló 1. tengerészgyalogos hadosztály könnyű páncélozott járművei szembetalálkoztak két iraki páncélozott szállítójárművel, a kuvaiti-iraki határtól délre, helyi idő szerint csütörtök délután 4 órakor.

A The New York Times híre szerint a tengerészgyalogosok LAV-25 típusú páncélozott járművei megütköztek az iraki járművekkel, és mindkettőt megsemmisítették, 25 milliméteres géppuskát és TOW páncéltörő rakétát használva. Az iraki erők előzőleg rakétákkal támadták a Kuvaitban felsorakozó amerikai katonákat.

Az iraki hadsereg közleményben azt jelentette, hogy visszaverték a szövetségesek egy behatolási kísérletét Jordánia felől. Az eset nem szerepel az amerikai és angol híradásokban.

A BBC kora este jelentette, hogy megindult a szárazföldi hadművelet, dél-iraki célpontokat támadnak a szövetséges csapatok. Ezt a Pentagon szóvivője is megerősítette. A BBC szerint közvetlenül ezelőtt rakétatámadást is intéztek az amerikai csapatok a dél-iraki térségben.

Brit katonák is betörtek Irakba/irak/20030320brit.html

A tévétársaság helyszíni tudósítója is megerősítette, hogy heves lövéseket hallottak Kuvait felől. A hírek szerint a 3. gyalogsági hadosztály tüzérsége nyitott tüzet a határ túloldalán lévő iraki állásokra. A beszámolók szerint a szárazföldi offenzívában összesen 60 ezer katona vesz részt.

Bufourd Blount vezérőrnagy, hadosztályparancsnok a kuvaiti-iraki határ teljes hosszában megnyitott zárótüzet az Irak elleni szárazföldi műveletek első fázisának nevezte.

Irak-oldal/irak/index.htmlHírek és háttér az [origo] oldalánFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az AFP jelentése szerint nemcsak amerikai, hanem kuvaiti katonák is összetűzésbe keveredtek az iraki fegyveres erőkkel a két ország határa mentén. Ezt Abdel Rahman Mohammed al-Otman kuvaiti dandártábornok jelentette be Kuvait Cityben. A tábornok újságíróknak elmondta, hogy az iraki fegyveres erők kézi fegyverekből és aknavetőkből tüzet nyitottak a kuvaiti katonákra, akik viszonozták a tüzet. A tábornok az AFP hírügynökség szerint nem fedte fel az összecsapás pontos helyszínét, de megjegyezte, hogy a tűzpárbaj jelenleg is zajlik.

Kuvaitot a BBC értesülései szerint eddig összesen tíz rakétatámadás érte. Az iraki fegyverek senkit sem sebesítettek meg, és anyagi károkat sem okozta: az összes rakéta a sivatagban robbant fel.

Az USS Abraham Lincoln anyahajóról hét repülőgép szállt fel, hogy iraki célpontokat támadjon - jelentette a CNN. Amerikai tisztviselők szerint a gépek folyamatosan támadják Irakot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről