Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Figyelő: Felszámolják az egyik nagy fővárosi lakásépítőt

Vágólapra másolva!
Több mint háromezer budapesti lakás felépítése után bedőlt az AL Holding. A fejlesztő vesztét a csekély ingatlanpiaci kereslet, illetve a banki kockázatvállalás mérséklődése együttesen okozta.
Vágólapra másolva!

Felszámolás alatt van az AL Holding nevű ingatlanfejlesztő vállalat, a tulajdonosok 1,3 milliárd, a hitelezők 1 milliárd forint veszteségnek néznek elébe - írja csütörtökön megjelent számában a Figyelő.

Az AL Holding az egyik legjelentősebb fejlesztő volt a 2000-es évek magyarországi lakásépítési boomjában. Összesen több mint 3000 lakást épített föl, elsősorban Budapest XIII. kerületében.

A hetilap szerint a 2008 őszén Magyarországra is berobbant pénzügyi válság döntötte be a holdingot, mert az AL tagvállalatai nagy tőkeáttétellel, sok hitellel működtek. A válság miatt a lakosság nehezebben jutott hitelhez, elhalasztotta lakásvásárlásait.

"Az AL Holdingot az lehetetlenítette el, hogy zászlóshajó fejlesztésének finanszírozását a 2006-ban aláírt szerződés ellenére a bank megtagadta. A cég így is be tudta fejezni megkezdett építkezéseit, a lakásokat átadta a vevőknek, a hiteleket visszafizette a pénzintézeteknek. A megvalósított beruházások (Dagály Sétány, Mandala Kert) projektcégei rendelkeznek olyan szerződésekkel és tartalékokkal, hogy a garanciális kötelezettségeiknek továbbra is megfelelhessenek" - mondta az [origo] érdeklődésére Hunyady Attila, a társaság egyik tulajdonosa.

"A lakóingatlan-piac gyakorlatilag meghalt, a pénzintézetek nem finanszírozzák sem a kivitelezőt, sem a beruházót, sem a vásárlót, így új projektek nemigen tudnak elindulni. A válság előtt jellemző 8-12 százalékos bevételarányos nyereség pedig nem teszi lehetővé, hogy egy tulajdonos meglévő telkeivel, azak drága finanszírozási költsége mellett 2-3 évet várhasson a reménybeli fellendülésre" - magyarázta Hunyady Attila.

Kérdésünkre azt mondta, a vállalat néhány vitás, esetleg peres ügyét leszámítva alvállalkozói túlnyomó többségével is meg tudott állapodni. Úgy vélte, miután a nem folytatott projekteket finanszírozó bankok birtokba veszik a telkeiket, később akár nyereséggel is értékesíthetik őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről