Már a franciáknál is csökken az ingatlanár

Vágólapra másolva!
Párizs és az Alpok egyelőre tartja magát, de összességében már lefelé indultak a franciaországi ingatlanárak. A szakértők a jövő év végéig 10-15 százalékos visszaesést várnak.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi és hitelválság hatásaként - 12 évig tartó folyamatos emelkedés után - Franciaországban is elkezdtek csökkeni az ingatlanárak, kivéve a fővárost, ahol a szakértők szerint rövid szünet után további drágulás várható.

A francia országos ingatlanszövetség (FNAIM) és a francia statisztikai hivatal (INSEE) legfrissebb adatai szerint 2008 harmadik negyedévében 2,9 százalékkal csökkentek az ingatlanárak az előző negyedévhez képest, amikor még 0,9 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Az adásvételi szerződések száma is öt százalékkal csökkent idén eddig a tavalyi évhez képest; az új építésű lakások piaca 30 százalékot esett vissza.

A legjelentősebb árcsökkenés az ország dél-keleti részében történt, míg dél-nyugaton (+0,9 százalék), az Alpokban és az ország középső részén (+0,7 százalék), valamint Párizsban (+0,5 százalék) a korábbiaknál lassabban, de tovább emelkedtek idén az árak.

A fővárosi régi lakások árszínvonala egyelőre tartja magát: a tavalyi 10 százalékos után a második negyedév további 2,4 százalékos emelkedésével 6500 euróra ugrott Párizsban a négyzetméterár átlaga.

Miután az elmúlt tíz évben Franciaországban duplájára, Párizsban pedig 184 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, a szakértők szerint 2009 végéig 10-15 százalékos árcsökkenés várható.