Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Angliában szárnyal a jelzálog-hitelezés

Vágólapra másolva!
Jóllehet a hosszú ideje tartó nemzetközi ingatlanboomot egyre gyakrabban nevezik buboréknak, az egekbe szökő árak közelgő zuhanását jósolva, az egyik legdrágább európai piacon egyelőre semmi jele a krízisnek. Az Egyesült Királyságban éves rekordot döntöttek a júliusi jelzáloghitel-adatok.
Vágólapra másolva!

A Bank of England által nyilvánosságra hozott legfrissebb jelzáloghitel-statisztikák fényesen bizonyítják a szigetországi ingatlanpiac erejét. A már elfogadott, de még ki nem fizetett lakáscélú jelzáloghitelek száma júliusban 120 ezer volt, ami 2006 eleje óta a legmagasabb szám, és 24 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A növekvő tendencia hónapok óta érzékelhető - írja honlapján a BBC.

Ugyancsak gyarapodott a már kifizetett új jelzálogkölcsönök mennyisége: összesített értékük 9,8 milliárd fonttal nőtt, ami a valaha feljegyzett második legnagyobb havi ugrás. Ily módon az ágazat jelentősen hozzájárult a lakosság általános eladósodottságának emelkedéséhez: a magánszemélyek összesített tartozásai 10,9 milliárd fonttal nőttek, így a teljes összeg 1,24 trillió fontra rúg.

Mindez azért figyelemreméltó, mert míg a jelzálog-hitelezés szárnyal az országban, addig az egyéb típusú kölcsönökről ez nem mondható el. A hitelkártyák, a banki kölcsönök és a részletre történő vásárlás pénzmennyisége csupán 7,2 százalékkal növekedett a kérdéses időszakban, márpedig ez éppen a fele a 2004 decemberében mért adatnak.

A jelzáloghitelekről általában úgy vélik, nagy biztonsággal jelzik az ingatlanpiac jövőbeli aktivitását is, ami azt sugallja, hogy a jelenlegi lendület még sokáig kitarthat - annak ellenére, hogy a hitelkamatok az utóbbi időben valamelyest emelkedtek. "A piac egyelőre szilárd marad" - erősítette meg a BBC érdeklődésére George Johns, a Barclays Capital elemzője.

Szintén erre utal a Royal Institution of Chartered Surveyors (Ingatlanszakértők Királyi Kamarája) nemrég közzétett jelentése, mely szerint a lakóingatlanok árai, az év hátra lévő részében az eddiginél is gyorsabban emelkedhetnek. A júliusban regisztrált árnövekedés ugyanis két éve a legmagasabbnak bizonyult.

Angliában és Walesben egy átlagosnak mondható otthon (ház) ára a 200 ezer font körül van: a 199 184 fontos átlagár 7,71 százalékkal haladja meg az egy évvel azelőttit, és az előrejelzések szerint a következő 12 hónapban sem marad alatta 5 százaléknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről