Túlteljesült a Fészekrakó program

Vágólapra másolva!
A Fészekrakó program első éve alatt a tervezett 20 ezer ügyfélnél 2 ezerrel többel kötöttek szerződést a bankok - jelentette be Kolber István regionális fejlesztésekért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Budapesti Állat- és Növénykertben.
Vágólapra másolva!

A miniszter közölte, hogy a fiataloknak lakáshoz jutásban segítséget nyújtó program keretében több mint 60 milliárd forint értékben születtek szerződések.

Különösen a "félszocpol" iránt mutatkozott érdeklődés a Fészekrakó program tavaly február elsejei beindulása óta - emelte ki Kolber István. A kiosztott sajtóanyag szerint a használt lakás vásárlására igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatást 14 ezer ügyfél vette igénybe 17 milliárd forint értékben.

Kolber István hozzátette: ennek a konstrukciónak a hozzáféréséhez nagy segítség, hogy adott esetben önerő nélkül, akár a gyermek megszületését megelőzően igényelhető.

A Fészekrakó program másik elemeként működő, állami kezességvállalással nyújtott kölcsönt 8200 fiatal vette igénybe 43,7 milliárd forint értékben - derül ki a sajtóanyagból.

Kolber István kitért a 2001-ben beindított panelprogramra, amelynek keretében az elmúlt négy évben 36 ezer panellakást újítottak fel.

Jelezte, hogy ezen kívül tavaly 90 ezer ilyen lakás energiatakarékossági rekonstrukciója történt meg, amelyhez pályázati úton az érintett családok 15 milliárd forintot igényeltek. A miniszter felhívta a figyelmet a program nemzetgazdasági jelentőségére, hiszen a kis- és közepes vállalkozások számára a program mintegy 45 milliárd forintos "munkát", megbízást jelent.

Hozzáfűzte, hogy a panelprogramhoz 2007-től a Nemzeti Fejlesztési Terv II. pályázat keretében európai uniós források is felhasználhatóvá válnak.

Kolber István szólt a még februárban induló "Sikeres Magyarországért" bérlakás-hitelprogramról is, amely önkormányzatok számára nyújt lehetőséget bérlakás-állományuk növelésére. A cél az, hogy a bérlakások az ország lakásállományán belüli 9 százalékos részaránya 10 év alatt 15 százalékra nőjön.