Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Virágoznak az ősöreg almák

Vágólapra másolva!
Bő termés ígérkezik aranypármenből és piros kálvilból Mónosbélen, ahol 200 éves almafákat fedeztek fel. Ritka genetikai kincsről van szó, és az is példátlan a kertészeti szakértő szerint, hogy ilyen régi gyümölcsfák termőre forduljanak.
Vágólapra másolva!

Aranypármen, batul, Entz rozmaring, hercegnő, piros kálvil, sikulai. A fővárosi piacok három standard almájához szokott vásárlóját kellemes meglepetés érheti öt-hat hónap múlva, amikor a felsorolt, kétszáz éves almafák gyümölcsét kóstolhatja meg Mónosbélen, a Bükk-hegység délnyugati oldalán.

Virágzanak az almafák a mónosbéli templom melletti almáskertben. Nézze meg a kertről készült galériát! Forrás: MTI/Komka Péter

Az öreg almafák évtizedek után először tavaly hoztak termést a faluban, miután 2011-ben kitisztították a templom melletti kertet. A most virágba borult huszonnyolc őshonos almafát még a 18. század végén telepítették szervita szerzetesek.

A rend temploma 1785-ben épült, valószínűleg a birtok is azokban az években létesült. A nyolcféle gyümölcsfa közül hármat még nem tudtak azonosítani. Az őshonos fák a kert harmadik-negyedik generációjának tagjai lehetnek.

"Nem történt szemzés, oltás, szaporítás", ezért őrzik az eredeti ízeket a régi fák - mondta Bogdány András kertészeti szakértő a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Ritka genetikai kincsről van szó, és a fákat mindenképp érdemes lenne szaporítani - mondta, és szerinte a tavalyi termésben a meleg és napos év is közrejátszott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről