Esős-havas lesz a hétvége

Vágólapra másolva!
Változékony marad az idő hétfőig, gyakran érkeznek a frontok. Általában esőre kell számítani, de lesz némi havazás és havas eső is. A csapadékosra forduló időjárás valamelyest ellensúlyozza a rekordszáraz 2011 miatt kialakult aszályt.
Vágólapra másolva!

A következő négy napon a Skandinávia felett örvénylő többközéppontú ciklon és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontálzónák alakítják a Kárpát-medence időjárását.

Pénteken emiatt folytatódik a jobbára borult idő, de ahogy kelet-délkelet felé helyeződik a Magyarország felett húzódó hidegfront, úgy szűnik meg nyugat felől fokozatosan a csapadék. Általában esőre kell számítani, de nagyjából a Miskolc-Debrecen vonaltól keletre havas esőre, havazásra van kilátás. A hőmérséklet hajnalban -1, +5, kora délután 3, 8 fok között valószínű.

Szombaton kezdetben kevés felhő és több órás napsütés valószínű, majd északnyugat felől beborul az ég. Késő délutántól, estétől ismét egyre többfelé várható eső, este északkeleten, keleten inkább havas esőre, hóra kell számítani. A délnyugati szél több helyen megerősödik. Hajnalban 0, -5, délután 2, 7 fok valószínű.

Vasárnap eleinte borult lesz az ég többfelé esővel, majd napközben fokozatosan felszakadozik, elvékonyodik a felhőzet, egyre kevesebb helyen várható csapadék, egyre nagyobb területen süt ki a nap. Éjszaka -1, +4 fokig csökken a hőmérséklet, napközben általában 5, 10 fokig melegszik fel a levegő, de délnyugaton még ennél is melegebb lehet.

Hétfőn a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra, és elszórtan záporra, esetleg hózáporra számíthatunk. A hajnali -1, +4 fokról délutánra 6, 11 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss hó várja a sízőket az Alpokban

Folytatódik a változékony idő, gyakran érkező frontokkal. Emiatt a frontérzékenyek számára különösen megterhelő lehet a hét hátralévő része. Fejfájásra, a migrén erősödésére lehet számítani, ugyanakkor nő a reflexidő, és tartós fáradékonyság, álmosságérzet is felléphet.

Kedvező hír azoknak, akik a következő napokban síelni terveznek, hogy elsősorban az Alpokban, de a hét végéig az Északi-Kárpátok területén is jelentősebb friss hóréteg hullhat. A volt jugoszláv tagköztársaságokban ugyanakkor vasárnapig inkább esőre lehet számítani.

Valamelyest ellensúlyozza a szárazságot a csapadékos idő

Forrás: OMSZ
Ekkora a vízhiány a talaj legfelső 1 méteres rétegén 2012. január 18-án

Nagy szüksége van a mezőgazdaságnak a végre csapadékosra fordult időjárásra. Mivel országos átlagban a tavalyi volt a mérések kezdete óta a legszárazabb év: 2011-ben átlagosan mindössze 399,3 mm csapadék hullott (a korábbi negatív rekord 2000-ben volt 437 mm-rel). Mivel a sokéves átlaghoz képest szárazabb a január is, jelentős vízhiány alakult ki az ország nagy részén. A Dunántúl középső és az északi részén egy-két hónapnyi csapadék hiányzik. Ezt jelzik a 100 mm körüli vagy afeletti adatok a főváros térségében és az Alföld egyes részein is.

Ha 100 mm csapadék nem is várható a következő 30 napra szóló - természetesen meglehetősen bizonytalan - előrejelzések szerint, de az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) előrejelzése alapján valószínűnek látszik, hogy a következő egy hónapban a sokéves átlaghoz képest csapadékosabb lesz az idő.

Előfordult már korábban is januári tavasz

Január közepén sem ritkák nem ritkák a 10-11 fokos hőmérsékletek. Elég csak 2007-ig vagy 2008-ig visszatekinteni, amikor is egy-egy észak-európai ciklonrendszer előoldalán viharos északnyugati szél kíséretében meleg levegő áramlott január 20-a körül az ország fölé.

Emiatt abban a két évben sorra dőltek meg a melegrekordok. 2007. január 19-én még csak a budapesti rekord vált érvénytelenné 13,0 fokkal, 2008. január 20-án azonban az országos melegrekord (Rábagyarmatról 17,5 fokot jelentettek), és a budapesti (14,0 fok belterületen) is megdőlt. Utóbbi napon regisztrálta az OMSZ mérőrendszere az aznapi legenyhébb éjszakát is, mivel az Esztergomtól délnyugatra fekvő Táton csak 9,0 fokig süllyedt éjszaka a hőmérséklet. Január 21-én pedig ugyancsak a budapesti (2007, 15,8 fok), illetve az éjszakai (2008, 8,3 fok Budapest belterületen és Miskolcon) rekord dőlt meg.

Ilyen volt az idő a héten
Változékonyan alakult a hét első felének időjárása. Hétfőn átmenetileg anticiklon határozta meg a Kárpát-medence időjárását, emiatt több órára kisütött a nap. A csúcshőmérséklet -1, +3 fok között alakult, ami az évnek ebben a szakaszában megszokottnak mondható, csak az Északi-középhegység területén volt több fokkal hidegebb az átlagosnál. Hétfő éjszaka azonban elérte az országot az Észak-Európa felett örvénylő ciklon melegfrontja, emiatt kedden jobbára borult volt az ég, és többfelé fordult elő havazás, nyugaton-északnyugaton néhol havas eső, eső is esett.

A lehullott, maximum 5 cm-es hó napközben gyorsan olvadt, nagyobb területen a Dunántúli-középhegységben maradt meg szerdára virradóra hóréteg. Szerdán a Dunától keletre továbbra is borult, a sokéves átlaghoz képest 1-4 fokkal hidegebb idő volt, északkeleten havazott. Eközben a Dunántúlon napközben egyre nagyobb területen szakadozott fel, csökkent a felhőzet, több órára kisütött a nap. Nyugaton nagy területen 7, 8 fokig emelkedett kora délutánra a hőmérséklet.